Навярно малцина от нас са се  замисляли над това в колко имена на наши градове, села или  бележити места в нашата история, съдържат в имената си думата „врата”.

Всички сме наясно със значението на  думата. Сега обаче ще надникнем през „вратата на миналото”, за да се запознаем с  някои интересни факти и значими за нас места.

Емблематична в нашата история е крепостта Траянови врата, намираща се в територията на град Костенец,Средна гора.  Следващият интересен обект е проходът Вратник, известен още с името Железни врата, чиято локация  е Стара планина.

Благодарение на нашите предци, можем да се радваме на богата история, да слушаме в захлас  разказите  за подвизите на българският народ, да се любуваме на  красотите на българските градове,села, местности, завещани от нашите прадеди.

Сега ще се запознаем със едно китно селце, намиращо се в община „Асеновград”-  село Врата. В непосредствена близост се намира скалният  монолит Беланташ, където можем да се насладим на красотата на Родопите. Още едно китно селце, носещо интересното име Вратарите и намиращо се в равнините на Добруджа, очарова със своето спокойствие и красота.

Мегалитът  Слънчева Врата или както още е известен „Българският Стоунхендж”  се намира в непосредствена близост до град Казанлък.  Съществуването му  датира още  от началото на бронзовата епоха. Според преданията, той е бил използван за  обредни ритуали  и   погребение на тракийски жреци и аристократи.

Ще завършим географската обиколка из нашите земи с  още един интересен факт: В миналото град Враца  е носел името  Вратцата или Врата. В днешно време той се явява отправна точка към голям брой водопади, пещери и  интересни местности.

Градове и села, проходи и крепости,  местности, които  са били  част от бележити битки  и са ставали важен свидетел  на  събития, които са били значими за българският народ и история, носят в името си  думата  „Врата”. Нека  всички врати бъдат отворени за нас и да успеем да намерим и  оценим красотите на България, защото наистина има какво да се види и с какво да се  гордеем.

За статията:
Забележителни места в България, носещи в името си "Врата"
Заглавие:
Забележителни места в България, носещи в името си "Врата"
Описание:
Навярно малцина от нас са се замисляли над това в колко имена на наши градове, села или бележити места в нашата история, съдържат в имената си думата „врата”.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: