Туризъм

Забележителният Орешак

Забележителният Орешак (снимка wikipedia.org)

Орешак е туристическа дестинация, намираща се в северната част на България, много близко до град Троян. Основна забележителност тук е Троянският манастир.

Орешак е туристическа дестинация, намираща се в северната част на България, много близко до град Троян. Историческите сведения са, че тази местност е обитавана още от праисторически времена. По-късно в историята има признаци от присъствието на траки като доказателство за това са откритите керамични и бронзови съдове, оръжия и желязо, характерни за това племе.

В близост до селото е местолопожението на римската крепост Состра, а непосредстено до нея се простирал римския път от Данубиос (р. Дунав) към Филипополис (днешен Пловдив). Крепостта е построена през 147 г. с нареждането на римския император Антонин Пий. Поради многобройните битки, водили се в местността, близо 100 години след построяването, крепостта е почти разрушена. Малко по-късно започва и реставрацията, при която се построява нова крепостна стена (т.нар. Източна стена). По време на християнизацията, на мястото на тази крепост е построена базилика, носеща името „Св. Георги”.

Като основна забележителност в тази местност е Троянският манастир. Местоположението му е по долината на река Черни Осъм. В него можем да се порадваме на изящна архитектура, уникални по своята същност дърворезби и идентичните стенописи, работа на прочутия художник през възрожденската епоха – Захари Зограф. В манастира е било местонахождението на революционният център на Васил Левски, в него взимали участие всички монаси. Едно от нещата, с които манастирът привлича хиляди вярващи всяка година е чудотворната икона на Св. Богородица Троеручица, на която се приписват безброй чудеса.

Ежегодно събитие, в което могат да вземат участие майстори на различни творби на изкуството, без значение от тяхната националнна принадлежност, е “Националносто изложение на художествените занаяти и изкуствата”. Събитието е атрактивно и въодушевяващо, показва творбите, породени от абстрактното мислене на всеки участник в изложбата, разкрива различни светове и е стимул този проект да се развива.

Като друг ежегоден белег на региона е “Празникът на Сливата”, състоящ се в последните дни на деветия месет от годината. В празникът участват различни производители на ракия. Известен е с това, че хора от цялата страна, дори и чужденци, се стичат за да опитат различните ракиени вариации и да определят победителя производител. Спечелилият се възнаграждава с емблематични за местността призове, наподобяващи слива.

Оставете коментар

0 коментара

  1. Орешак е невероятно място за почивка и като туристическа дестинация. В България са само няколко подобни места, където в близост има исторически забележителности сходни с Орешак. Една от тези дестинации е село Селце над Мъглиж, където в близост е Мъглижкия манастир Св. Николай и крепостта Горненски град. Разбира се в близост е Казанлъшката розова долина и празника на Розите.

Остави мнение

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Приятели: Кулинарни рецепти

Партньори|Sitemap