Популярно е да се говори в днешно време, че ако искаме да свалим килограми, трябва да спрем консумацията на плодове. По една или друга причина те се асоциират с простите захари и хората смятат, че като ги ядат, ще напълнеят.

За щастие обаче, това не е точно така и днес ще разгледаме защо. И всъщност се оказва, че може би повишеният прием на плодове помага да свалим килограми, но и не само. Затова поръчайте си една хубава плодова салата (например през Foodpanda) и се насладете на статията!

Плодовете не ни карат да пълнеем

Плодовете съдържат в себе си много фруктоза, което голяма част от хората асоциират с мазнини. Разпространено е мнението, че фруктозата става на мазнини много по-лесно, отколкото глюкозата. Както се оказва обаче, това изобщо не е вярно.

За да се превърне в мазнини, фруктозата трябва да е в много големи количества и да е в изолирано за тялото състояние. Тоест ако ядете плодове с нещо друго (например като десерт след хранене), няма как да покачите мазнини от фруктозата.

Плодовете съдържат полезни за тялото фибри

Напоследък се открива все повече нова информация за флората в нашата храносмилателна система. Оказва се, че едно от най-важните неща за нея е адекватният прием на фибри. Фибрите са храна за чревната флора, но освен това ни карат да се чувстваме сити. Те спомагат и за прочистването на тялото, което е чудесно, когато искаме да отслабнем.

Плодовете могат да се ядат сурови, сушени и сготвени

Повечето хора асоциират консумацията на плодове с тяхното сурово състояние. Техните полезни ефекти обаче не зависят от това да ги ядем без обработка. Стига да не са захаросани, плодовете в сушено състояние също имат много полезни вещества. А когато са сготвени пък можем дори да получим повече от тях, тъй като успяваме да разрушим техните клетъчни стени и така да освободим полезните вещества до по-голяма степен.

Това ви дава голяма свобода при консумацията на плодове. Когато ви се хапва нещо сладичко, спокойно може да помислите за някакъв плодов десерт. А и при доставка на храна София е доста развита, така че дори не се налага да си приготвяте плодовите десерти сами. Просто си поръчайте от любимия ресторант!

Плодовете са богати на антиоксиданти

С възрастта става все по-важно да приемаме антиоксиданти от храната. За щастие, най-голямата част от тях се намират в плодовете. Боровинките са чудесен избор за антиоксиданти, които съдържат в себе си и много други полезни вещества. Освен това нектарините и прасковите също са идеален избор, заради съдържанието на витамин Е.

Тъй като витамин C също е антиоксидант, това означава, че е добре да хапваме и киви, както и цитрусови плодове. Така си гарантираме пълна гама от антиоксиданти, които да ни помогнат в ежедневните задачи!

За статията:
Защо да ядем повече плодове
Заглавие:
Защо да ядем повече плодове
Описание:
Повишеният прием на плодове помага да свалим килограми, но и не само. Затова пригответе си или си поръчайте една хубава плодова салата.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: