Кристалите Сваровски са създадени по синтетичен начин от преработка на стъкло. Техен създател е Даниел Сваровски. Израснал в семейството на стъклар, той от малък се впечатлил от производството и посветил живота си на него. Създава блестящи кристали с помощта на машина, която сам създава и по-късно я патентова. Родината на тези вълшебни кристали е Австрия. Произведени през 20 век  те остават актуални и до днес. Красивата изработка и най-вече шлифоването ги прави неотразими   и много стилни. Те бързо стават  номер едно в бижутерийния пазар и впечатляват много дизайнери, които изработват очарователни и силно завладяващи луксозни или евтини дамски бижута с кристали Сваровски.

Произвеждат се пленителни и много стилни украшения, които  са слабост предимно на жените и дават завършен вид на всяка визия. Колиета, обеци, гривни пръстени и много други предмети нужни за бита ни.

Обеците често се срещат и пленяват със своите форми и големина. Те са предпочитан накит за нежният женски пол, а така също и за силните и властни  мъже. Дамските обеци са  срещат много често във най-разнообразни форми, големина и вид. Те са познати още от дълбока древност и са показвали социалното положение на тези, които ги носят. Показват индивидуалността на своите притежатели  и специално при жените – тяхната красота.

Обеците се изработват  от различни  материали като злато, сребро, платина и други  такива. Често се съчетават със скъпоценни камъни, кристали, диаманти, бисери и други.

Една от най известните компании, които произвеждат голямо разнообразие от дамски обеци е Сваровски. Те произвеждат над 200 вида красиви  и впечатляващи дамски обеци с кристали Сваровски. Компанията се радва на голям успех и популяризира продуктите си по целия свят. Те имат гарантирано качество  и са с  прекрасен дизайн.

Много от  украшенията със скъпоценни  камъни  или кристали, носят определена символика и затова са изработени  с най-различни камъни  – рубин, ахат, яспис и други, които оказвали благоприятно влияние на притежателя им.

Бижутата Сваровски са с оригинален дизайн. Те са скъпи и тяхната изработка е от злато в различни нюанси, бял, розов и жълт. Бижутата се разпространяват съпроводени с истински сертификат за украшението което се предлага. Цената на тези накити е доста висока и много трябва да сме внимателни  когато ги закупуваме. Да се купува от  фирмата производител или от търговец, който се ползва с добро име.

Има и бижута с кристали Сваровски. Тъй като компанията произвежда големи количества от тези сияйни кристали ги продава направо на  фирми, които произвеждат бижута. Предпочитат ги защото са прекрасни, а и по-евтини. Вплитат  ги в украшенията  като ги продават сравнително  на  доста по ниски цени  отколкото  бижутата Сваровски. Случва се по някой път тези скъпоценности да се появяват на по-висока цена използвайки  евтини материали и повече кристалчета Сваровски. Затова когато се купува накит трябва да знаете  дали искате  оригиналното бижу Сваровски, което е много скъпо или искате кристал Сваровски да украсява вашето бижу изработено от добри дизайнери не работещи в тази компания, но създават уникален накит и при това доста по-евтин.