Банята по принцип е помещение с по-изчистена и непретруфена визия, каквато може да се реализира в хола или кухнята например, защото няма толкова мебели или декорации, които да се използват тук, освен необходимите.

Затова всеки един елемент е важно да си пасва детайлно с останалите. Това включва визията на стените и пода с всеки един аксесоар или мебел в банята.
Най-често, когато се спомене за плочки, те биват асоциирани именно с това помещение, защото тук са широко използвани.

Но защо именно в банята? При къпане или миене, използване на вана и т.н., обикновено примесваме студена с топла вода за постигане на желаната температура на водата. Обикновено казваме, че „се къпем с топла вода”. Това води до получаването на влага, заради парата от топлата или гореща вода. Отделно от това, падащата от високо (от душ или чешма) вода се разплисква наоколо, мокрейки всичко. Най-често стените и пода. Това налага те да са влагоустойчиви.

Например, ако поставите гипсокартон на стените и ламинат на пода (както в холно помещение), гипсокартонът бързо ще се деформира и разруши от намокрянето, а ламинатът ще се надуе и също ще се деформира. Или пък килим – едва ли е удачно да поставите килим в банята – постоянно ще е мокър и ще се появи мухъл. Варосани или шпакловани стени също не са опция, тъй като и те много бързо ще се разрушат заради условията, налични в банята.

Това налага използването на влагоустойчиви материали. Плочки за баня са именно такива, те са здрави и устойчиви, а покритието им позволява да се мокрят безпроблемно. Плочките за баня съчетават качество, здравина, влагоустойчивост и добра цена, поради което често биват избирани от купувачите.

Пазарът, обаче е залят от множество плочки за баня – кои от кои по-красиви, което затруднява изключително много избора на купувача.

В тази връзка бихме желали да ви „просветлим” малко като подчертаем основните видове плочки за баня и за какво се използват.

Към влагоустойчивите плочки за баня се отнасят две групи – теракотените и фаянсови плочки. Разликата между двата вида е, че фаянсовите плочки могат да се използват единствено за стени, тъй като устойчивостта и здравината им са по-малки и не са пригодени да издържат голямо натоварване (като тежина), поради което при поставяне на пода лесно ще се счупят или поне напукат. Няма чак толкова голяма сила, която да действа при стените, поради което са пригодени за използване именно там. Освен това, фаянсовите плочки са с една идея по-леки, което означава, че по-лесно ще се поставят на стена и рискът от падане е в пъти по-малък, в сравнение с по-тежките им „колеги”. Относно визията, обикновено фаянсовите плочки са едноцветни или с опростени шарки – тоест, няма кой знае какво голямо разнообразие.

Теракотените плочки за баня са малко „по-функционални”, тъй като могат да се използват, както за стени, така и за пода. Особено подходящи са за използване на пода, тъй като са по-здрави и устойчиви на тежест и сила на удар, в сравнение с фаянсовите плочки.

Разликата между здравината на двата вида плочки се дължи в температурата на изпичане – при теракотените тя е по-висока, което ги прави по-здрави.

Ето защо при ремонт и обзавеждане за баня изборът на плочки за баня е препоръчително да изберете теракотени за пода и фаянсови за стените или теракотени за пода и стените, но не и фаянсови плочки за пода.