За много водачи раззеленяващите се дървета през пролетта и променящи се и падащи листа през есента са сигурен знак за смяна на маслото на колата. Ако ги попитате обаче защо, те вероятно само ще свият рамене и кажат, че това е нещо, което винаги са правили и че така са свикнали просто. Реалните причини за смяната на маслото обаче са съвсем обосновани.

Промяната на вискозитета на маслата

Вискозитетът обозначава нивото на плътността на маслото. По-ниските номера на вискозитет означава, че маслото е с по-рядка консистенция, което значи, че е по-подходящо за използване при по-ниски температури. Днес, много шофьори, с настъпването на зимата, придобиха навикът да сменят своето „по-тежко“ и по-плътно масло, например – SAE 40, с такова с по-нисък вискозитет, за да улеснят студеното запалване на автомобила си. С настъпването на пролетта, шофьорите преминават обратно на SEA 40, защото то предлага по-добра производителност и стабилност при високи температури, изключително необходима при горещите, летни пътувания.

Оказа се, че масла, създадени от различни източници на суров петрол, действат по различен начин, когато влязат в употреба. Например, когато температурата падне под точката на замръзване, масло SAE 20, извлечено от суров петрол, произхождащо от крайбрежието на Персийския залив, е много по-плътно от маслото SAE 20, масло добито от районa на Пенсилвания, който е на около 2,400 км. разстояние от Персийския залив. Макар и двете да са моторни масла SAE 20 и техните вискозитети да са сходни, след като двигателят достигне работна температура, при SAE 20 не се наблюдава разликата в ефективността при използване през зимата.

Появата на зимни масла

През 1952 г. индустрията актуализира стандарта си и създава масло, което да е подходящо изцяло за зимно шофиране, което е обозначено с буквата “W”. Скоро след това, технологията на моторното масло се подобри достатъчно, за да въведе на пазара многобройни видове масла, които да предлагат най-доброто от двата свята – добра защита и ефективност при стартиране, когато двигателят е студен и след като двигателят достигне работна температура. Маслото 5W-30 циркулира бързо, когато стартирате двигателя, като то се държи като масло от типа 5W, като същевременно остава стабилно и при високи температури, предлагайки производителност на маслото SAE 30 при 100 градуса по Целзий.

Старите навици умират трудно

Макар че многофункционалните масла слагат край на необходимостта от сезонни смени на маслото, много от шофьорите си останаха със старите си техническите навици, в известна степен благодарение на подсилването от други такива. През 60-те години на миналия век маркетингът активно промотираше смяната на маслото на всеки 5000 км. Активният пазар прокламира активно това схващане като начин да запази високите продажби, под претекста, че такава практика е една добра застраховка за вашия двигател. Днешните високотехнологични масла напълно премахват необходимостта от толкова честа смяна на маслото. Много хора обаче все още обичат симетрията и удобството на сезонните смени на маслото и продължават да го правят два пъти годишно.

Ако и вие сте от тези хора или просто търсите висококачествено масло, можете да разгледате каталога на Autoo.bg на https://autoo.bg/cat-масла, където ви очаква богат асортимент от видове масла подходящи за различни автомобили, с гаранция от топ производители и на отлични цени.

За статията:
Защо маслото на колата се сменя на пролет или есен
Заглавие:
Защо маслото на колата се сменя на пролет или есен
Описание:
За много водачи раззеленяващите се дървета през пролетта и променящи се и падащи листа през есента са сигурен знак за смяна на маслото на колата. Защо обаче?
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: