Мечтали ли сте понякога да надзърнете в дома на любимия си изпълнител или актьор, а когато разглеждате интериорите на звездните домове в списанията и интернет сайтовете – да префасонирате жилището си в звезден стил? С нарастващата популярност на шаби шик стила в интериорния дизайн, това може да се окаже по-лесно, отколкото досега сте мислили.

Терминът шаби шик произлиза от английски и буквално означава опърпан шик. Измислен е от британската дизайнерка Рейчъл Ашуел (самата тя е истинска знаменитост в САЩ и Обединеното Кралство), която създава и стила шаби шик, докато обзавежда собствения си дом през 80-те години на ХХ-ти век. Стилът не губи очарованието си през годините, а днес е толкова популярен, че е избран от знаменитости като Памела Андерсън, Линзи Бъкингам (от известната рок група Флийтуд Мак), Дениз Ричардс и Джесика Симпсън, за да украси луксозните им домове.

Какви са типичните черти на шаби шик интериорите?

Добрата новина е, че шаби шик стилът залага повече на атмосферата и може да бъде постигнат и без да разполагате с бюджета на Джесика Симпсън. В този стил преобладават светлите цветове, флоралните щампи в пастелни тонове, старинните мебели или поне – мебели в старинен стил и разбира се – разнообразните романтични аксесоари за дома. Ключово за този стил е удобството – мебелите за сядане са тапицирани или отрупани с възглавнички на рози, а през откритите прозорци нахлува естествена светлина. Друг важен момент от изграждането на интериор в стил шаби шик е сантименталността – на стените и по мебелите са поставени рамки за снимки и ретро пощенски картички, а декоративните предмети носят емоционална стойност за собствениците си. Цветята присъстват не само в дамаските и тъканите, но и във вазите и саксиите – отново предпочитани са розите, но ако се спрете на интериор с акценти в бледо виолетово например, няма да сгрешите ако подберете букет от стръкове лавандула или жива лавандула в нежна саксия. Освен това шаби шик стила се вписва в съвременните еко ценности, тъй като използва голям брой рециклирани и обновени стари мебели и предмети, както и много естествени, неизбелени или оцветени с естествени материали тъкани.

Каква е тайната на очарованието на шаби шик стила?

Шаби шик претворява романтичната атмосфера на английските провинциални вили, с леко носталгична нотка и свежа визия. Интериорите, решени в този стил изобилстват от светлина и създават неповторимо усещане за комфорт със светлите тонове, тапицирани столове и дивани и многобройни възглавнички, както и с изобилието от аксесоари за дома, всеки от които навява скъпи спомени. Шаби шик стила е интериорен стил за душата и семейството и не случайно е избран от толкова много известни личности за обзавеждане на семейните им жилища.