Входните врати:

1. Най-тежката врата в света

Най-тежката врата е изработена от стомана с тегло от 321,4 т и е разположена в Националната лаборатория Лорънс, в Калифорния, САЩ. Дебелината на желязото на вратата е 2,43 метра. Трудно е на човек да си представи и да повярва, но тази входната врата се отваря ръчно, благодарение на специалния дизайн на пантите.

2. Най-старата врата в Европа

Не отдавна, от швейцарски археолози е открита най-старата врата в Европа. Вратата е намерена на брега на езерото в Цюрих при изграждането на подземния паркинг на местния театър. Учените твърдят, че тя датира от около 3060 г. пр.н.е. Вратата, която се оказва на повече от пет хиляди години е направена от много плътна дървесина и това в спомогнало за нейното запазване.

3. Най-красивата врата

За най-красива врата се смятат бронзовите порти на Кръщелнята на св. Йоан Кръстител намираща се във Флоренция, Италия. Тези входни врати са толкова изкусно украсени от скулптора и ювелир от ренесанса, Лоренцо Гиберти, че дори Микеланджело ги нарича “Вратите на Рая”. На тях са изобразени библейски сюжети взаимствани от „Стария завет”, самата врата е направена от позлатен бронз.

4. Най-страшната врата

Най-страшната врата може да се счита, за вратата на катедралата на Свети Николай, който е покровител на рибарите и моряците.Катедралата се намира в град Любляна, Словения. В действителност, всички врати на катедралата са доста страховити, но главната портална врата се смята за най-страшна .Тя е декорирана с изразително бронзови релефи. Вратата е поставена през 1996 г. в чест на посещението в катедралата на папа Йоан Павел II.

5. Най-сигурната врата в света

Предполага се, че най-сигурната врата в света за жилищни помещения e произведенa в Колумбия. Тази врата има следните характеристики:

  • бронирана;
  • пожароустойчива;
  • взривозащитена;
  • има 10 брави;
  • биометрична система за заключване (първо проверява пръстовите отпечатъци, след което се взема кръв за проба, за да може да се провери, дали пръстът принадлежи на жив човек);
  • интегрирана IP камера.
За статията:
5 интересни факта за входните врати
Заглавие:
5 интересни факта за входните врати
Описание:
Научете любопитни факти коя е най-тежката, най-старата, най-страшната, най-красивата и най-сигурната врата в света.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: