Все повече хора по света се интересуват от древните индийски знания. Медицината, която се използва успешно от 5000 години, заслужава специално внимание..

Аюрведа – мъдростта на Изтока

Самото й име – Аюрведа може буквално да се преведе като „знание за живота“. Това знание обхваща живота на човек като цяло. И то говори за 3 вида терапия. Нека ги разгледаме поотделно:

  1. Духовна – представлява посещение на храмове и църкви, явяване на служби и поклонения, правене на дарения, благотворителност, спазване на пости, поклонение на Господ Бог, четене на молитви и писания.
  2. Психологическа – включва контрол на ума, посоката на ума да осъзнае своята болест. Тук може да проследите още древни техники за баланс на душата и тялото.
  3. Физическа – спазване на определена диета; практикуване на физически упражнения, масажи и прочистващи процедури, прием на лекарства.

Само хармонията във всички тези аспекти прави човека здрав.

Аюрведа: храна и меню

Храненето играе важна роля за здравето на физическото тяло. В края на краищата, за да се увеличи имунитетът е достатъчно да се коригира диетата. В интернет има много статии, които ще ви помогнат да се водите по Аюрведа, според подходящата за вас диета.

Съществуват определени диетични правила, които се препоръчват на всеки да спазва. Според древните писания те са:

  • Редовност в приема на храната, който да е в съответствие с естествените цикли в тялото ни.
  • Необходимо е да се придържаме към правилен прием в количеството храна. Такава, приета наведнъж води до лошо хранене, недостатъчно или преяждане.
  • Трябва да се следи за оптималната хранителна стойност на храненията. Всеки път трябва да присъстват 6 вкуса: сладко, солено, кисело, остро, тръпчиво и горчиво.
  • Психично състояние – не трябва да се ядосвате, да се оставяте в лоша атмосфера с човек, който се отнася зле с вас.

Менюто може да зависи от текущото състояние на човека и времето от годината. Това може да изглежда по следния начин.

Меню АЮВРЕДА

за закуска – извара, каша, ядки, салата;

за обяд – супа, каша, салата, зеленчуци;

за вечеря – задушени зеленчуци, адигейско сирене панирано.

Тук е мястото да се отбележи, че плодовете се консумират най-добре между основните хранения, тъй като вече не са несъвместими с нищо.

За поддържане здравето е много полезно да се яде всеки ден: мляко, кисело мляко, разредено с вода, фурми, мед.

Здравословният начин на живот става все по-популярен. Има все повече и повече иновативни диети и начини за прочистване на организма. Така, ако все още се питате, защо да опитвате нещо ново, ако имате познанията, които са били тествани от не едно поколение? Сетете се и, че именно те водят до здраве и дълголетие.

Източник: interpolezno.com

За статията:
Аюрведа: хранене и мъдрост от Изтока
Заглавие:
Аюрведа: хранене и мъдрост от Изтока
Описание:
Самото й име - Аюрведа може буквално да се преведе като „знание за живота“. Това знание обхваща живота на човек като цяло. И то говори за 3 вида терапия.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: