Предстои ви покупка на маратонки? Ако не сте запознат с различните части на маратонката, не е лошо да се запознаете, най-малкото от любопитство. А и така ще знаете какъв модел би подхождал за вашите нужди. А и да не гледате глупаво и с неразбиране, когато консултантът в магазина започне да ви изрежда термин след термин. Различните маратонки имат различни технологии, характеристики, предимства и недостатъци, така че е важно за вас какви маратонки ще си закупите.

Кои са частите на една маратонка

Разбирането на различните части от една маратонка ще ви помогне при правилният избор на вашите маратонки, а това е строго индивидуално за всеки човек. В това ръководство сме засегнали всяка една част от устройството на маратонката – от горната част до най-долният слой на подметката.

Горна част на маратонката

Сая: Това е най-горната външна част на маратонката, или всяка една обувка. Може да бъде изработена от плат, кожа или мрежест материал. Когато избирате маратонки за бягане изберете такива с мрежеста материя, защото имат много по-добра вентилация на краката. Ако ще бягате по пътеки сред природата, по-удачно е да изберете някаква по-здрава материя, която да не се къса толкова лесно, колкото мрежестата.  

ЕзикТова е подвижната част в центъра на горната част, обикновено се намира под връзките. Позволява по-лесното вкарване на крака в маратонките. Обикновено е омекотен. При туристическите обувки обикновено езикът и саята са едно цяло, свързани с прегъване. Така мърсотията и водата по-трудно биха проникнали в обувката.

КапсиТова са дупките за връзките, има няколко различни системи за позициониране и брой на капсите. А относно начините за прекарване на връзките през тях, то те са хиляди.

Яка: Това е частта, която обгражда глезена. За бягане изберете маратонки с омекотена яка, обикновено с мрежеста материя, която има по-добра дишаемост. При някои видове маратонки и кецове яката е твърда и неподплатена.

Toe Box: Частта която покрива предната част на ходилото и пръстите

Toe Bumper or Toe Cap: Част, която предпазва пръстите от удар с предмети

Страни и средна част на маратонката

Toe Spring: Почти всяка маратонка го има, намира се в предната част на маратонката където езикът се свързва с основната част, предпазва езикът да се смъква напред.

БроячНамира се в най-задната част на маратонката, леко издаден на зад в брояча влиза петата, предпазва от изхлузване на маратонката, дори и да е с разхлабени връзки.

Прорез за ахилеса: Намират се над брояча , представлява леко понижение в задната горна част на маратонката.

Странични панели: Разположени между подметката и саята страничните панели са предназначени за удължаване живота на маратонката, за повече комфорт и предпазване при страничен удар с твърди предмети.

Долна част на маратонките – подметка

Стелка/чорапЧаст която лесно се маха/подменя с форма на цялото ходило. Зависимост от формата на стъпалото и дали човек е с нормален свод или не, има различни видове анатомични стелки за повече удобство.

Вътрешна подметка: Като цяло подметката се разделя на 2 слоя – външен контактен с околната повърхност и вътрешен, който е с различна дебелина и форма с цел по-голямо удобство за краката на носещия маратонките. Вътрешната подметка е една от най-важните части на една маратонка. Нейната функция е не само да абсорбира и омекотява ударите при тичане, но и в нея са внедрени технологии като въздушни камери или омекотяващ гел.

Външна подметка: Това реално са грайферите на маратонката. В зависимост от терена на който ще ползвате маратонката има най-различни вариации на външната подметка- за хлъзгав терен, за мокро време, за сухо време, за скали, за трева и тн и тн.

Ето накратко обяснихме частите на една маратонка и техните функции, а изборът на правилният модел маратонки оставяме на вас. Винаги може да се посъветвате с продавачите в спортният магазин, които да ви насочат за маратонките, които ще ви паснат най-добре.

За статията:
Анатомия на Маратонките
Заглавие:
Анатомия на Маратонките
Описание:
Предстои ви покупка на маратонки? Ако не сте запознат с различните части на маратонката, не е лошо да се запознаете, най-малкото от любопитство.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: