Бабъл чай (bubble tea, boba) буквално означава “чай с топчета”, е вид коктейл, който включва сварен чай, сладък сироп, мляко, плодов топинг и един от основните компоненти – тапиока – нишестено брашно под формата на топчета .

Класическото приготвяне на Bubble tea включваше използването на чай, смесен със сладка газирана вода. Едва след време към такъв коктейл бяха добавени допълнителни подсладители, аромати и мехурчета.

Като основа за приготвяне на напитката се използват черни и зелени чайове, улун чайове, както и подправени чайове. Пият го с помощта на широка сламка, през която минава не само напитката, но и топчетата.

История

Родното място на този чаен коктейл е Тайван. Чаят с мехурчета (боба) е изобретен в средата на осемдесетте години. Всичко започна с японския обичай да се сервира студен чай на острова. За да се подобри по някакъв начин вкусът, към напитката бяха добавени различни сладки сиропи, десерти и топки от тапиока.

Придобива името си не поради наличието на топчета в състава, а защото кислородните мехурчета се появяват при интензивно смесване на съставките.

С течение на времето коктейлът с топки започва да набира популярност и към края на 2000-те години той се използва широко в Америка и Австралия. След това се разпространи в цяла Европа (стана особено популярен в Германия), в България Bubble tea започна да се приготвя съвсем наскоро.

Видове Bubble tea

Чаят с мехурчета има голямо разнообразие от рецепти, така че вкусът ще зависи от избраните от вас съставки. Само основата е непроменена – черен или зелен чай. Може да се използва и чай от млечен улун, който придава на напитката деликатен кремообразен вкус. Като топинг се използва ароматизиран сироп, чийто вкус може да бъде всичко, което харесвате. Захарта не се използва в подсладителите, но се добавя естествена фруктоза.

В допълнение към топките от тапиока към напитката могат да се добавят и специфични добавки – “джус болл” и “джем болл”. Juice ball е капсула с черупка от екстракт от водорасли, която съдържа сок. Jam ball – същата капсула, само че вътре има сладък конфитюр.

Този коктейл може да съдържа нарязани плодови парчета, желе, кондензирано мляко, конфитюр. Когато правите лятна напитка с освежаващ ефект, към чая се добавя натрошен лед. В някои страни бабъл чая се нарича млечен чай, а към него се добавя бадемово, соево или кокосово мляко.

За статията:
Bubble tea - чай с балончета: историята на произхода
Заглавие:
Bubble tea - чай с балончета: историята на произхода
Описание:
Бабъл чай (bubble tea, boba) буквално означава "чай с топчета", е вид коктейл, който включва сварен чай, сладък сироп, мляко, плодов топинг и един от основните компоненти - тапиока...
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: