Топчетата от тапиока са бели, полупрозрачни зърна, получени от нишестето от маниока, годно за консумация растение от семейство Euphorbiaceae, което расте в тропически климат. Топките се използват за приготвяне на различни напитки, сладкиши и ястия, както и за декорация.

История

Маниоката започва да се отглежда в Южна Америка през 4600 г. пр.Хр. Коренът на това растение употребявали племената, които са живели на територията на съвременна Бразилия. През 16 век растението е пренесено в Португалия и Испания, а след това се разпространява в Западна Индия, Африка и Азия.В момента маниоката се отглежда в много страни с тропически климат. Основните доставчици на продукта за световния пазар са Бразилия, Гвиана и държави, разположени на Антилските острови.

Полза и вреда

Топчетата от тапиока не съдържат глутен, протеини и мазнини, но са богати на въглехидрати, които лесно се усвояват от организма. Те са силно питателни и подходящи за тези, които спазват хипоалергенна диета и здравословен начин на живот. Продуктът, получен от корена на маниока, съдържа витамини от група В, както и фосфор, калций, калий и магнезий. Редовното му използване в храната спомага за укрепване на костите и зъбите, има благоприятен ефект върху нервната и сърдечно-съдовата система. Те почти нямат противопоказания. Единственото изключение е индивидуалната непоносимост, която се среща доста рядко.

Любопитни факти

Боядисаните топчета се наричат ​​”хайвер от тапиока” или “перли”. Благодарение на китаеца Лиу Хан Чи през миналия век в света се появи интересна напитка Bubble Tea, в която се използват тези топчета – тапиока перли за чай, наподобяващи цветни парченца желе с най-различни вкусове: ягода, портокал, диня, нар, банан, череша, малина, пъпеш, боровнки и много други.

Вкус

Топчетата от тапиока са с неутрален вкус, попиват лесно вкуса и миризмата на продуктите, в комбинация с които се използват.

Как се употребяват

Използват се в кулинарията като заместител на зърнените храни. Използват се за подправяне на супи, готвене на гарнитури и зърнени храни, добавят се към сладки и солени ястия. Правят вкусни хипоалергенни пудинги, напитки, коктейли и дори чайове (боба чай, bubble tea, бъбъл чай). Топките лесно се боядисват в различни цветове, превръщайки се в оригинална украса за празнични ястия.

Как се съхраняват

Топчетата от тапиока трябва да се съхраняват далеч от пряка слънчева светлина, при температура от +5 до +30 и относителна влажност не повече от 75% за 24 месеца.

За статията:
Любопитни факти от историята на тапиоката
Заглавие:
Любопитни факти от историята на тапиоката
Описание:
Топчетата от тапиока са бели, полупрозрачни зърна, получени от нишестето от маниока, годно за консумация растение от семейство Euphorbiaceae, което расте в тропически климат.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: