Отново ви се хапва нещо малко, дори и да не чувствате истински глад? Решавате, че не можете да устоите и се успокоявате, че има начин да се отървете от погълнатото много скоро? Ако е така, то има голяма вероятност да страдате от булимия.

Това е заболяване, при което се поглъщат огромни количества храна, а след това често се самопредизвиква повръщане. Ако обаче изхвърлената храна е равностойна на погълнатата, има вероятност организма да пострада от недохранване.

Болните от него развиват панически страх от напълняване, често свързан с психически проблеми, зародени още от ранна възраст.

Булимиците умеят много добре да прикриват симптомите на заболяването си, тъй като изпитват срам от непрестанната си лакомия. Някои дори използват разхлабителни и диуретични средства, за да се отърват по-бързо от погълнатото. Заболяването е много опасно, тъй като няма видими признаци, което го прави и трудно за диагностициране.

Наднорменото тегло не е задължително при булимията. Хората, страдащи от него може да имат килограми напълно в нормата, но манията им за отслабване може да доведе до драстични мерки за справянето им с тях.

Симптомите на булимията могат да се разделят в четири групи: физически, социални, поведенчески и психологични.

Страдащите от булимия имат тенденцията да изпадат от депресивни състояния; повишената самокритичност е много често срещана, както и липсата на самоконтрол. Възможно е да се изолират напълно от света, дори и от близките и приятелите им.

Диагностиката и лечението на заболяването не е никак лесно, тъй като страдащите от него, правят всичко възможно да се прикрият. Поради тази причина, в повечето случаи се лекува булимия в напреднал стадий.

Най-добрият начин за лекуването на булимията е психотерапията, тъй като заболяването е на психическа основа. Колкото по-рано се открие и лекува, толкова по-голяма е и вероятността да успее да се излекува бързо и завинаги. Все пак, признанието е първата и най-съществена стъпка.

Много важна е подкрепата от близките – морална и физическа. Както всеки човек, и те се нуждаят от някой, който да бъде до тях, да ги напътства и подкрепя. Особено в този момент, те се нуждаят от одобрението на роднините и приятелите си.

Така че, ако забелязвате някои от симптомите в себе си или някой близък приятел или роднина, не губете време – потърсете помощ още от рано, за да не съжалявате по-късно.