Яйчниците са най-важните полови органи. Те отделят яйцеклетки, без които не би имало бременност. Под влиянието на яйчниците се развиват и останалите полови органи и се проявяват вторичните полови белези. От започването на тяхната дейност (пубертета) до преустановяването й вътрешните полови органи периодично се променят. Тази промяна продължава около 30-33 години. През целия полов живот на жената само 300-350 зародишни клетки достигат зрелост, макар че са много повече на брой. От пубертета през 28 дни в яйчника съзрява по една полова клетка. Тя се намира на повърхността на яйчника и представлява мехурче, при пукването на което излиза яйчената клетка. Излизането на яйцеклетката от мехурчето се нарича излюпване или овулация. Там, където се е пукнало мехурчето, се образува т.н. жълто тяло, чийто живот е в зависимост от яйчената клетка. Ако яйчената клетка се оплоди, жълтото тяло продължава да се развива до четвъртия месец на бременността, а ако не се оплоди, след две седмици жълтото тяло загива. Този цикъл се повтаря до момента на забременяването и се подновява няколко месеца след раждането (при някои случаи, след като спре кърменето).

От яйчника се отделят няколко вида хормони, които имат определено отношение към лигавицата на матката. Хормонът, който се отделя след менструацията, се нарича фоликулин. Той прави лигавицата на матката по-сочна, по-дебела и годна да осигури по-нататъшното развитие на оплоденото яйце. Когато не е станало оплождане, маточната лигавица под влияние на хормона от жълтото тяло започва да се разрушава и се изхвърля заедно с кръвта от отворените кръвоносни съдове навън, т.е. идва менструация. След свършване на менструацията маточната лигавица се възстановява. В редки случаи има менструация, без да се освободи яйцеклетката и да се образува жълто тяло, или обратно, може да се освободи яйцеклетката, без да е имало менструация. Тези необичайни явления могат да обяснят някои случаи на безплодие.

Менструацията е периодично кръвотечение от половите органи с характерен червенокафяв цвят и своеобразна миризма. Времето между началото на две последователни менструации се нарича интервал. Нормалната менструация се явява в интервал не по-малко от 21 дни и не повече от 31 – средно 28 дни. Тя трябва да трае между 3 и 8 дни – средно 5. Количеството на загубената кръв е средно 50-150 мл. Нормалната менструация не е болезнена. При почти една трета от жените обаче тя се придружава с тъпи болки в кръста и корема. Повечето жени през това време на менструацията усещат неразположение, обща отпадналост, умора, лесна раздразнителност. При някои жени кръвното налягане се колебае, усещат се болки и тежест в краката, особено при жени с разширени вени. При някои жени преди менструацията температурата леко се повишава –  с няколко десети от градуса, при други се появяват гадене и повръщане, подуване на корема, понякога и диария. През време на менструацията не са пощадени и дихателните пътища: по-обилна секреция на носа, изостране на обонянието, лека промяна на гласа, понякога може да се появи дразнеща кашлица. При някои жени се получават обриви по кожата, особено по лицето и устните. Гръдните жлези набъбват, гърдите стават болезнени. При нашите климатични условия менструацията се появява между 11- и  15-годишна възраст и продължава до 40-45 години, а в редки случаи до 55.