Какво представлява витилиго и какви са начините за лечение? Може би доста хора си задават този въпрос, тъй като това заболяване е доста разпространено при всички възрастови групи, раса и пол. Материалите, публикувани в здравен портал „Фрамар” за депигментация на кожата, могат да помогнат в търсене на верните отговори.

Витилиго е състояние, при което се появяват бели петна по различни части на тялото. Това се случва предимно поради факта, че клетките, които произвеждат пигмент „меланоцити” са увредени.

Точната причина за появата на този кожен проблем все още не е известна. Повечето дерматолози считат, че витилиго може да бъде автоимунно заболяване. Този вид болести се появяват, когато имунната система погрешно атакува клетки от собственото си тяло. При депигментация на кожата, тя атакува меланоцитите, което води до образуването на бели петна в епидермиса. Друга причина може да бъде наследствения фактор. Слънчевото изгаряне на кожата и емоционален стрес също може да доведе до появата на левкодерма. Но нито едно от тези събития все още не е доказано, че е точната причина за това състояние.

Симптомите на депигментация на кожата

Основните признаци на заболяването са образуване на бели петна по повърхността на тялото. Тези пластири са по-разпространени в области, които са изложени на слънце. Те могат да бъдат формирани навсякъде като ръцете, краката, лицето и устните. Подмишниците и слабините, ноздрите, пъпа, половите органи, ректалната област и др. също могат да бъдат депигментирани.

Хората, страдащи от витилиго често се сблъскват с промяна в цвета на косата. При пациенти с тъмна кожа се забелязва загуба на пигмент в лигавицата на устната кухина. Това са някои от основните признаци, които трябва да сигнализират за  поява на витилиго. След наличието на тези симптоми, вие трябва да предприемете навременни мерки за лечение на състоянието.

Болестта може да засегне всеки. Съществува вероятност хората, които се хранят здравословно също да страдат от това заболяване. То може да бъде наследствено и деца, чиито родители са жертва на витилиго, също са застрашени.