По данни от регистрите на Изпълнителната агенция по околна среда към 2013 г. у нас функционират 890 площадки за изкупуване на коли за скрап. От тях 200-300 притежават разрешение за работа с коли. Споделяме с вас тази информация, тъй като през последните години в България стана популярна тенденцията да се рециклират всички суровини, които подлежат на последваща употреба.

Така официалните данни сочат, че годишно се рециклират между 35 000 и 60 000 автомобила. Част от тях са прекалено стари или пък са излезли от употреба заради ПТП.

Дори и днес можете да забележите по улиците на града застояли автомобили, които сякаш са ничии. Те са прашасали, неугледни на вид и често изпотрошени. С всеки изминал ден цената им се понижава. В този смисъл, ако разполагате със стара кола, която да стои пред входа ви, тъй като нямате средства да я ремонтирате, можете да постъпите предприемачески и да спечелите допълнителен лев.

Друга, и то основателна причина, да пристъпите към тази стъпка са градските наредби. В големи градове, като София и Пловдив, действат правила, според които един изоставен автомобил може да бъде повод за негативни емоции. Защо? Органите на реда поставят бележка, с която информират собственика на колата, че в едноседмичен или двуседмичен срок автомобилът ще бъде репатриран. Ако искате да избегнете този сценарий, преместете колата си.

В противен случай служителите ще се върнат и автомобилът ви ще бъде репатриран с паяк до площадка за стари автомобили. Тук колата ви ще престои максимум месец, след това ще бъде рециклиран.

На този принцип през 2013 година в Община Пловдив са вдигнати цели 50 автомобила, а в София цифрата нараства значително – около 700.

Другият начин да се освободите от стария автомобил, но и да спечелите пари, е като се свържете с фирма за коли за скрап.  Кой вариант ви се струва по-удачен?