Може би сте запознати, че съществуват два вида холестерол: добър и лош. Докато нивото на холестерола, необходимо за правилното функциониране на нашия мозък и метаболитни процеси се произвежда в организма, получаване на здравословен баланс между добрия и лошия холестерол е все още предизвикателство. Екип от специалисти, занимаващи се с проблемите на хиперхолестеролемия от „Фрамар” , публикуват материали в здравния портал, които ще ви дадат ценна информация за рисковите фактори, предизвикващи това състояние.

Повечето хора знаят, че високите нива на холестерол вредят на здравето. Тъй като организма произвежда достатъчно количество от него, не трябва да се консумират храни богати на холестерол. Повече информация относно хранителната диета, ще помогне при предотвратяването на хиперхолестеролемия.

Общото правило гласи, че всички храни от животни съдържат наситени мазнини /лош холестерол/. Безопасните храни са тези от растителен произход и такива, съдържащи полиненаситени и мононенаситени мазнини, които се наричат добър холестерол.

Храните богати на лоши мазнини са навсякъде около нас, като сладкиши и шоколад. Към тях спадат и преработени меса и пълномаслени млечни продукти. Не всички морски дарове са безопасни. Скариди, сардини, раци и дори телешко месо трябва да се избягва. Същото се отнася и за пуешко, патешко месо, мозък и черен дроб. Кокосово и палмово масло са сред най-вредните мазнини. Други храни, които трябва да се избягват са кайма, заквасена сметана и кокосово мляко. Лекарите съветват, че дневния прием на холестерол с храната не трябва да надвишава 200 мг. при хора с хиперхолестеролемия и 300 мг. при здрави хора.

Ето защо е необходимо да се консумират повече пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, риба, соеви продукти, авокадо, лук, спанак, броколи, боб, чесън и др. Ядки, ориз, паста и сушен грах са много полезни в борбата с високия холестерол. Заместете готварското олио със зехтин. Всички тези храни ще помогнат не само за лечение на хиперхолестеролемия, но и ще нормализират вашето телесно тегло.