Ако мислите, че в следващите редове ще прочетете за някоя чудотворна диета, от която се отслабва моментално, грешите. За съжаление такава диета няма. Обаче, ако искате да прочетете как може да отслабнете бързо, здравословно и без мъчително гладуване, сте попаднали на правилното място. Ще ви представим няколко съвета, които биха ви били от полза в борбата с излишните килограми.

Решите ли веднъж да спазвате диета за отслабване, започвайте веднага – не отлагайте. Чували сме много хора, които говорят как искат да отслабнат, но ще започнат от утре, от понеделник, от другия месец и т.н. Решите ли веднъж, не отстъпвайте – бъдете твърди. Ако искате да ви бъде по-лесно, в началото на диетата си водете дневник и предварително си съставяйте менюто.

Когато подготвяте менюто си, постарайте се в него да има разнообразна, нискокалорична и балансирана храна. Нека има повече плодове, пилешко месо, риба, зеленчуци и бобови храни, а мазнините, пърженото, сладкото, безалкохолните напитки и алкохола, изключете напълно.

Ако си приготвяте домашна храна, ще имате възможност да следите калориите, които поемате. Ястията си приготвяйте на пара или варени, като наблегнете на зеленчукови супи и бульони.

За да постигнете резултат от диетата, не трябва да примирате от глад, напротив – трябва да се храните по няколко пъти дневно. По-добре яжте по-малки порции, но по-често, отколкото да ядете само веднъж и да се натъпчете. Ако пригладнеете между основните хранения, хапнете някакъв плод или зеленчук, чаша мляко също върши работа.

Не е необходимо да проверявате всеки свален грам, затова започнете ли да спазвате диета за отслабване, скрийте кантара някъде, поне за седмица. Това ще ви спести допълнителен стрес.

За да може една диета да има дълготраен ефект, са необходими много воля, желание за успех и постоянство.

Ако сте чели някъде за диети, които предлагат бързо сваляне на излишните килограми, бъдете сигурни, че те са не здравословни и имат известният като „йо-йо” ефект – възвръщате килограмите си, след приключване на диетата.