Дизайн на лого

Дизайн на лого, може да се определи с две думи – уникален идентификатор. Всяка фирма има нужда от лого дизайн независимо от размерите си и сферата си на действие. Логото обаче не е самоцелно и създаването му за определен бизнес носи силно индивидуални насоки. Логото е част от т. нар. корпоративна идентичност или брандинг. На фона на това, обаче си има правила, както във всеки един дизайн – добре е едни неща да бъдат избягвани, а други напротив, да бъдат приложени. Ето и какво е добре един лого дизайн да притежава, като качества и какво не!

Дизайн на лого е добре да бъде направен по следните правила:

  • Обмислен и проучен – всеки дизайн е необходимо да бъде проучен, обмислен и вкаран в рамките на добрите практики. А именно свързано смислово послание с фирмения бизнес, обмислени изразни средства и най-вече съгласие с притежателите на бизнеса.
  • Минимален и изразен – всеки знае, че доброто лого е логото, което казва всичко с помощта на само няколко изразни средства. Тоест, когато е черно-бяло логото въздейства със същата сила, както и в цвят. То по форма винаги е ясно, отчетливо и не изисква усилие, за да се разпознае. Шрифта на едно лого, ако е заложено на текста не бива да бъде бъбрив, а напротив минимален и четлив. Анимираното лого трябва да има няколко фази, но никога прекалено сложна метаморфоза.
  • Запомнящ се и впечатляващ – понякога е доста трудно да предвидиш, какво ще впечатли клиентите и не винаги острата провокация помага много за това. Запомнящо и впечатляващо е нещо, което грабва зрителя от първата секунда и приковава погледа му поне за кратко, но достатъчно дълго, за да бъде запомнено и осъзнато.
  • Изразяващ същност – лицето, идентичността, същността и визитката на една фирма са само и единствено едно нещо – казват какво е тя, защо е такава и какво иска да предложи на потребителите. Колкото по свързани са същността на фирмата и дизайн на лого, толкова повече функция и визия се преплитат, за да кажат само едно – аз съм логото на тази фирма и няма друго такова никъде по света.
  • Остава във времето и пространството – дизайн на лого, който е уникален, запомнящ се и функционален, винаги остава във времето и дори става все по-добър и изразителен с годините. Логата робуващи на мимолетни моди, тенденции и стилове често са забравяни доста бързо и просто нямат нищо за казване, а само един лъскав и бъбрив дизайн. Семплото лого е критерии за качество и само то разгръща потенциала си с годините.

Дизайн на лого не бива да има следните характеристики:

  • Самоцелно присъствие – красивото, модерно и лъскаво лого, без всякакъв смисъл и връзка с бизнеса не е лице, а бреме. То просто присъства, но няма никакви функционалности, не казва нищо на потребителите и те често просто не го забелязват.
  • Прекалена усложненост и орнаментика – дизайн на лого винаги е семпъл, когато е добър. Прекалената орнаментика, усложненост и претовареност с цвят, фактура, шрифт и форма е автогол за дизайнера. В крайна сметка той създава нещо сложно, нечетливо и объркващо за клиентите на даден бизнес. А това не става идентификатор на идентичност, нито в момента, нито за в бъдеще.
  • Мимолетност – дизайн на лого се прави с ясната цел да трае години и десетилетия. Независимо, че може би утре фирмата може и да не съществува, то дизайна на лого се прави с дълготрайна цел, за да е удачен и целесъобразен. За да се постигне една по-голяма устойчивост, уникалност и провокация, в едно лого не бива да се виждат модни тенденции. Всяка една частица от него трябва да е уникална, същностно свързана с бизнеса, който представя и най-вече дълготрайна и устойчива на времевите промени.

Дизайн на лого е нещо, което всяка фирма трябва да има, защото бизнес се гради с лице, цели и уникални послания, а логото е всичко това, като цялостна визия за едно бизнес бъдеще.