Ако можехме да избираме каква би могла да бъде нашата коса, то всеки би си избрал тя да е здрава, сияйна и жизнена. До голяма степен състоянието на косата зависи от нашата генетика, но има някои конкретни хитрини и методи за грижа за косата, които определено биха могли да наклонят везните в наша полза и да превърнем косата си в най-сияйния ѝ природно възможен вариант.

Именно на тях обръщаме внимание в настоящата статия, затова ако търсите семпли, но ефективни съвети за поддържане на косата в оптимално здраве, продължете да четете.

Използвайте правилната козметика за коса по правилния начин

Важно е вашата оправна точка да са конкретните характеристики на вашите коса и скалп. Дори косата ви да е гъста и устойчива, пърхотът определено не се счита за признак на здравата коса. Таргетирайте основните проблеми и потърсете дерматологични съвети за по-сериозните от тях, с които не можете да се справите самостоятелно. Ако косата ви пък е мазна, използвайте шампоани, които нямат прекалено много масла и допълнително ще утежнят скалпа.

За сияйна коса, меки и нецъфтящи краища препоръчваме използването на масла и олиа за коса. Важно е такива по-мазни продукти (както и маските и балсамите за коса) да се поставят по дължината на косата, най-вече в краищата и много рядко – върху скалпа.

Когато поставяте продукти върху мокра коса, винаги го правете с нежни движения, без да разтърквате агресивно и да мачкате косата.

Намалете използваната топлина до минимум за запазване здравината на косата

Един от най-лесно увреждащите начини за повлияване здравината на вашата коса е честото използване на топлина за нейното стилизиране.

Нашият съвет е да избягвате, доколкото е възможно, оформянето на косата чрез топлина, особено когато става въпрос за мокра коса. Когато косата е мокра е най-уязвима. Стремете се да я оставяте да изсъхва по естествен път, колкото се може по-често. Това сигурен метод за предпазване от оплешивяване. Ако не можете да избегнете използването на сешоар е най-добре да сушите косата на най-ниските му степени и да не насочвате въздушната струя директно към основата на косата – вашия скалп.

Когато пристъпвате към използването на топлина върху вашата коса е важно, преди това да я напръскате със спрей за топлинна защита (heat protector). Това са специални козметични продукти за коса, които са предназначени за създаване на защитен слой около косъма, така че да се ограничи вредното влияние на косата.

Опитомете няколко здравословни навика в грижа за вашата коса

И тук важат правилата за здравословното хранене, пиенето на достатъчно вода, избягването на стреса, пушенето на цигари и честото пиене на алкохол, както и препоръката за вкарване на регулярни физически активности за поддържане на здравето и тонуса.

Не прекалявайте с използването на стилизиращи продукти като лак или гел за коса, сух шампоан, спрейове за обем, къдрици и т. н. Те могат да „запушат“ космения фоликул и да повлияят на здравината и растежа на косата и е доста трудно да бъдат напълно премахнати от скалпа с обичайно измиване.

Добре е също така да избягвате честото носене на косата в стегнати и опъващи скалпа прически. И естествено – подстригвайте косата редовно, за да се освобождавате от онази част от нея, стояла най-дълго време върху главата ви и вероятно е и най-увредена – нейните крайчета.

За статията:
Ефективни препоръки за поддържане на здрава и жизнена коса
Заглавие:
Ефективни препоръки за поддържане на здрава и жизнена коса
Описание:
Ако можехме да избираме каква би могла да бъде нашата коса, то всеки би си избрал тя да е здрава, сияйна и жизнена. Използвайте правилната козметика за коса по правилния начин...
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: