Поради особеностите на човешката природа, повечето от нас се стремят към свобода и простор. Това се изразява в почти всички области, включително и в развитието на интериорния дизайн. Интересът към дизайнерски решения, позволяващ в стаята да се създаде атмосфера на свобода и пространство, ни води до живот на най-новата тенденция – “Врати скайп”. Думата “скайп” в обществото е позната в интернет, това е една стабилна връзка с едноименната програма за безплатни аудио и видео разговори.

Дизайнерското направление, за което ще говорим, няма нищо общо с тази програма. В основата си, термина “врата скайп” идва от звучната обхватна дума на английски „scope”, което означава “отворено пространство”. Осъществявайки литературния превод, дизайнерите са решили да не философстват – и така се появило името на направлението “врата скайп.” Същността на дизайнерското направление, е посветен на обзора, за създаване на един вид “раздвижено пространство.” В предишни времена, за да се постигне тази цел, по-често са се използвали елементи, като плъзгащи или сгъваеми врати. Днес дизайнерите имат значително разширени възможности: при създаването на “раздвижено пространство” експертите използват не само посочените по-горе видове врати, но и подвижни стени! Това необичайно решение прави интериора истински вълнуващ и създава атмосфера на свобода и простор в стаята.

Не просто врата, но и продукт, създаващ пространство

Много от нас, в консултации с интериорни дизайнери, когато търсят интериорни врати в София, чуват следната фраза: “Вашата площ е малка, така че да инсталирате класическа врата, не е препоръчително. Насочете се към сгъващи или плъзгащи се врати. “Този съвет се дава от дизайнерите е с основание: стандартните врати, поради естеството на проекцията си отнемат от полезната площ. Ако тази площ е малка, в къщата (или например в един офис) при монтажа на вратата ще се затвори напълно. Друго нещо е – плъзгащи или сгъваеми врати. При първия вариант, при отварянето вратите се движат по стената, а при втория се сгъват, като приличат на акордеон и във всички случаи това спестява от пространството.

Всичко би било прекрасно, ако не съществуваха редица недостатъци:

  • Плъзгащите се и сгъваемите врати като правило не осигуряват добра звукоизолация и с тях не би могло да се спи на тихо, ще чувате шумове;
  • При отваряне и затваряне тези врати издават силен шум;
  • Накрая, надеждността и дълготрайността на плъзгащи се и сгъваеми врати, често оставя много да се желае.

Конструкцията на плъзгащите се врати е, както следва:

Плъзгащите се врати са оборудвани с колелца, при изместване на крилото, вратата се премества върху метална релса. При това движение, вратата е скрита в кухина, съществуваща в стената, или се намира успоредно на стената. На родния пазар има много модели на сгъващи и плъзгащи се врати на бюджетни цени. Купуването и инсталирането им може да ви спести пари, но е почти сигурно, че ще се сблъскате с всички недостатъци, изброени по-горе.

Основните предимства на плъзгащи се и сгъваеми врати:

  • Тези изделия са с изключително спокоен ход. Тази полза е осигурена чрез използването на плъзгащи се и сгъваеми врати от висококачествени материали. Вратите от висококачествени материали не издават почти никакъв шум при затваряне и отваряне;
  • Плъзгащи се и сгъваемите врати, продавани от наложени компании, осигуряват на прилично ниво на топло и звукоизолация. Причината е, че тяхната структура включва висококачествени уплътнения.

По-голямата част от купувачите, избрали плъзгащи се и сгъваеми врати, са доволни от покупката си. Те са оценили красотата на тези врати, плавността и спокойната работа. Наслаждават се на атмосферата и на свободното пространство.