Мраморните подови настилки придават елегантност, изтънченост и комфорт на помещенията, в които са положени. Неправилната им поддръжката може да бъде сериозен повод за безпокойство, ако не сте сигурни как точно и правилно да осъществите почистването на подовите настилки. Правилният избор на почистващи препарати и технология на прилагане осигурява дълготрайност на подовите настилки, и балансиран житейски път на обитателите ползващи безценния камък.

Правилната поддръжка на мраморните подови настилки изисква няколко експертни забележки от наша страна, които се надяваме да Ви бъдат от полза.

В ежедневната практика са познати няколко метода за почистване на мрамор:

Метод 1

  1. Изсипете около 10 литра чешмяна хладка вода в чиста кофа.
  1. Добавете специализиран почистващ препарат в правилната пропорция записана върху етикета на опаковката. Разбъркайте препарата с водата до постигане на хомогенен работен разтвор.Изключително важно е правилния избор на почистващ препарат. Основен критерий при подбора на почистващ препарат е характеристиката pH. За третиране на мраморни повърхности, почистващия препарат трябва да бъде с неутрална характеристика, т. ест pH: (7 – 9).
  2. Измиването на подовата настилка се извършва по традиционния начин с помощта на моп от типа „въже” и кофа с цедка или плосък микрофибърен моп и количка с изцеждаща преса за мопове, като упражнявате лек натиск използвайки „S” образни постъпателни движения и рефреширате мопа регулярно.
  3. Осигурете добро проветрение с цел по-бързото изсъхване на все още влажната подова повърхност.
  4. При отстраняване на упорити петна имайте в предвид, че почистващия препарат трябва да бъде чист от замърсители абсорбирани в процеса на работа. Изберете парцал от естествена тъкан и започнете да третирате повърхността в комбинация с препарата. Много важен момент е правилната посока на ръчните движения. Те трябва да са по дължина на визуалния „разрез” на мраморната зърнена шарка. Напречните и кръговите движения крият опасност от надраскване на повърхността.

Метод 2

Полагане на защитен подов лак или както е известно в професионалните среди „нанасяне на запечатка”.

В повечето случай нанасянето на запечатката е функция на специализирани фирми които в диалогов режим с възложителя ще определят вида и последващите експлоатационни характеристики на запечатаната мраморна повърхност.

Ако не използвате услугите на специализирана в полагането на запечатки фирма, задължително ползвайте професионална консултация при покупка на подовия лак.

По долу ще изброим няколко основни критерия при избор на подов защитен лак за нанасяне върху мраморни повърхности.

Дълготрайност на положената запечатка:

Запечатките, които притежават абхезия (взаимност) спрямо мраморните повърхности са с по-малка или по-голяма дълготрайност относно натоварващия трафик от човекопотока и издържливост на агресивното въздействие на околната среда. При поддържаща, ежедневна употреба на почистващи препарати с повишена активност на ПАВ (повърхностно активни вещества) е необходимо да се положи запечатка притежаваща висок ресурс на надеждност. Удължаването на дълготрайността на запечатката се регулира чрез използването на почистващи препарати, които съдържат в химичния си състав полимерни елементи, които освен почистващата си функция нанасят микроскопичен слой защитен лак върху нарушената (надраскана) повърхност.

Друг начин за удължаването на дълготрайността на запечатката е периодичното  и подновяване, на всеки 3-6 и т. н месеца, чрез нанасяне на тънък слой от идентична с основния слой запечатка.

Визуално представяне:

Подовите защитни лакове след нанасянето им придават различен визуален ефект на подовата настилка, съответно променят цялата визия на помещението, в което се намират. Запечатките основно са: лъскави (огледални), матови, с мокър и опушен ефект.

Вид на запечатката:

Основен критерий при избора на запечатката е нейния ресурс на надеждност.

Повечето запечатките се произвеждат на основата на парафини, полимерни, полеуретанови, метализирани компоненти.

Метализираните запечатки притежават в състава си частици от твърди микроскопични високо устойчиви елементи, не позволяващи относително бързото износване на подовия лак.

Запечатките на парафинова основа са с най-нисък ресурс на надеждност, но за сметка на това притежават най-ниска цена.

Трябва да отбележим, че при нанасянето на защитен подов лак, винаги трябва да оставяме 1 до 2 малки участъка в подовата настилка, които да служат като „дишашти” отвори. Порьозната физическа характеристика на мрамора позволява влагата, която се генерира в стените на сградата да се извежда във въздушното пространство на помещението и от там през прозорците или климатичната инсталация извън контура на помещението. При 100% запечатване на подовата мраморна повърхност, рискуваме появата на концентрирани влажни петна по стените на помещението.

Важен елемент от поддръжката на подовите запечатани мраморни повърхности се явява поставянето на защитни текстилни постелки върху местата с най-голям интензивен трафик на замърсяване. Поставянето им гарантира удължаването на дълготрайността на запечатката.

Не без значение е и натоварването на запечатката от домашните любимци. Основния проблем е надраскването на подовия лак от страна на кучета и котки.

Правилния избор на защитния подов лак и неговата устойчива поддръжка, придава бляскав генезисен първообраз на мрамора като каменна настилка, видяна преди векове от древните народи създали основите на днешната цивилизация.