Периапикалният гранулом е едно от най-честите усложнения, които се появяват при нелекуван дълго време кариес. При пациенти с подобен проблем, обикновено инфекцията се спуска към корена на зъба, достигайки до неговата крайна точка във венеца.

Там обикновено инфекцията се задържа (понякога безсимптомно за дълго време), при което околната тъкан изолира инфектираното място, поставяйки го в своеобразна капсула.

Каква е причината за появата на зъбната гранулома

Както вече казахме, това е състояние, до което се стига като усложнение на нелекуван зъбен кариес. Появата на гранулом по правило не се случва при напълно здрави зъби, тъй като е нужно развитие на инфекция.

Случаите, в които хората твърдят, че гранулом се е формирал при напълно здрав зъб, по-скоро описват случаи, в които зъбът е бил развален отвътре, без да има налични външни прояви.

Понякога възпалението може да  засегне пулпата на зъба и да поеме през корена надолу, без да е възможно да бъде установено това по иначе здравата повърхност на зъбния емайл. Това се нарича пулпит и е още по-трудна процедурата по възстановяването.

Как може да се установи възпаление на зъба при здрав емайл

Единственият начин, който позволява да се установи проблем на зъб, който няма външно видим кариес, това е чрез правене на рентгенова снимка. Тя ще покаже дали някъде във венеца или около корена няма гранулом.

В по-начални етапи, грануломите нямат симптоматика, ето защо е хубаво подобна процедура да се извършва веднъж в годината. Така ще се установи дали и вътрешното състояние на зъбите е добро.

Лечение на гранулом – как се процедира

Когато се установи, че зъбът има гранулом, първото и най-важно е зъбът да бъде почистен и излекуван от инфекцията. Едва след това се преминава към запълване на каналите и пломбиране (вижте в Churlinov.bg).

В случаите, в които зъбът няма външни прояви на наличен гранулом, обикновено се отличават с това, че при пломбирането може да се пропусне добавянето на коронка, тъй като останалата част от зъба е здрава и може да играе тази роля.

Ако зъбът е видимо здрав, лечението на гранулома се извършва през малка дупчица, която се прави в емайла на зъба и която се запушва след като приключи лечението му.

За статията:
Гранулом на здрав зъб - възможно ли е
Заглавие:
Гранулом на здрав зъб - възможно ли е
Описание:
Периапикалният гранулом е едно от най-честите усложнения, които се появяват при нелекуван дълго време кариес. Каква е причината за появата на зъбната гранулома...
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: