Вашият акумулатор понася ли жегите през лятото?

Изглежда сякаш, повечето хора се замислят за своя акумулатор само през зимата. Истината обаче е, че горещината може да причини много повече проблеми, отколкото ниските температури. Все пак има хора, които се сещат да обърнат внимание на своя акумулатор през горещото лято.

Ето някои факти:

 • Когато живачният стълб се покачва, мощността на акумулатора пада.
 • Екстремни горещини над 40 гр. на слънце, комбинирани с още по-високата температура под капака на колата, причинява корозия на акумулатора.
 • Горещината предизвиква изпарение на водата от флуидната течност, разрушавайки акумулаторните мрежи.

Слабите акумулатори ще се борят с месеци да запалят двигателя. Истинският тест за акумулатора идва когато температурите паднат. Слабият акумулатор ще трябва да превъзмогне студените температури и трудният за запалване двигател, което ни води към мисълта, че може би ще се наложи да се подаде ток към акумулатора или да се смени с нов.

 

Предлагаме ви няколко съвета, които да ви помогнат да поддържате акумулатора в изправност през летните месеци:

 • Превантивната поддръжка води до удължване на живота на акумулатора. Отделете време да прочете информационната книжка, относно вашият акумулатор, за да се запознаете с него. Научете от къде идва, как безопасно да го почиствате и може би ще научите, че някои индикаторни светлини в колата, искат нещо да ви подскажат за вашият акумулатор.
 • Винаги когато вършите дейност свързана с акумулатора, носете предпазни очила. Махнете всякакви накити и носете дрехи покриващи цялото ви тяло. Така ще избегнете контакт на кожата с акумулаторна киселина.
 • Внимателно огледайте акумулатора, за да видите как изглежда, дали е подпухнал, има ли теч или е счупен. Ако някое от тези неща е на лице, трябва да се подмени.
 • Летните горещини могат да причинят вътрешна корозия. Почистете акумулаторните връзки, отстранявайки корозиралите участъци, оловна оксидация, с телена четка отстранете ръждата от повърхността. Чистете корозиралите места без да се докосвате до тях.
 • Ако акумулаторът ви има премахващи се капачки, отворете ги и проверете нивото на водата във всяка клетка.
 • Убедете се, че плочките са покрити с флуидна течност вътре. Това предпазва от сулфатизация и от възможността от вътрешна акумулаторна експлозия.
 • Ако нивото на водата е ниско, добавете дистилирана вода, докато плочките се покрият. В никакъв случай не използвайте чешмяна вода.
 • Избягвайте препълване, особено при горещо време, тъй като горещината може да разшири обема на веществото вътре и да се самозапали.

Проверявайте акумулатора и електричната система на всеки от 3 до 6 месеца, най-вече когато планувате пътешествие. В днешно време съществуват много сервизи, в които може да изпълните тестова профилактика, така че да сте спокойни. Гарантирайте своето безгрижно лято като се сдобиете с нов акумулатор от www.100ampera.com. Всички предлагани акумулатори са с гаранция за качество от доказани производители.