Освен, че е основно заболяване, появата на хемороидални възли, е признак за наличие и на други здравословни проблеми. В повечето случаи, болестта засяга хората на възраст между 20 и 50 години. Основната причина за поява на хемороидален пролапс е повишеното налягане в аналната област, което предизвиква подуване на кръвоносните съдове.

Най-податливи на хемороиди са бременните жени, поради натиска на плода в долната част на торса. Най-честите причини за поява на повишено налягане в аналната област са:

  • Вдигане на тежки предмети;
  • Диария;
  • Запек;
  • Продължителна поза в седнало или изправено положение.

Най-често срещаната причина от всички изброени по-горе е запек. При опитите, фекалиите да се придвижват в дебелото черво, те оказват натиск, който предизвиква подуване на кръвоносните съдове. След като това се случи се образуват гроздовидни подутини, които са изключително чувствителни и причиняват болка и дискомфорт.

Видове хемороидални възли

Съществуват два вида хемороиди, вътрешни и външни. Обикновено вътрешните хемороидални възли кървят. Те са скрити и не са болезнени. За разлика от тях външните хемороиди не кървят, но са много болезнени, евентуално кървене може да се получи от анални фисури.

При лечение на хемороидален пролапс има две неща, които са важни: премахване на болката и дискомфорта и предотвратяване на повторната поява на хемороиди. Начините за облекчаване на болката са:

  • Можете да правите топла вана в продължение на 10 до 15 минути. Правете това, колкото е възможно по-често, за да почувствате по-бързо облекчение;
  • Друг начин за справяне със симптомите е прилагане на лекарствени гелове. Това помага до известна степен, но повечето от тези лекарствени препарати съдържат в себе си разяждащи вещества, които да влошат състоянието, вместо да го излекуват. Освен това продължителната употреба на тези медикаменти не се препоръчва, тъй като те могат да причинят други проблеми, като например увреждане на кожата в аналната област.

Предотвратяване появата на хемороидални възли

Хемороидални възли – причини за поява на състоянието

За предотвратяване на това заболяване няма конкретен начин, който можете да приложите. Но въпреки това консумация на храни богати на фибри може да намали риска от поява на запек, който е основната причина за поява на хемороидални възли. Пиене на много течности също е начин за предпазване от този здравословен проблем. Необходимо е да се избягва носене на стегнато бельо.

Трайно лечение на хемороидални възли

Най-ефективния метод за трайно лечение на хемороиди е пероралната терапия. Докато на пазара съществуват различни кремове, които предоставят временно облекчение, те рядко лекуват хемороидите. Лекарствата, получени от естествени съставки подбрани билки, работят бързо и ефективно. Чрез кръвообръщението, те действат противовъзпалително и обезболяващо, като носят облекчаване на болката и дискомфорта.