Какво е хипергликемия?

За да получим отговор на този въпрос, е необходимо да разберем, какво се случва организма след консумация на храна. Когато се приемат предимно въглехидрати и захари, те се преобразуват от организма в глюкоза, която е най-простата форма на захари. Тя се освобождава в кръвта и трябва да бъде изхвърлена от нея, за да се предотврати увреждането на жизненоважни органи като сърце, бъбреци и др. Инсулина е хормон, който се секретира от панкреаса и е отговорен за отстраняването и разпределението на глюкозата до различните клетки или нейното съхраняване и използване в по-късен етап, ако е необходимо. Когато панкреасът не произвежда инсулин или количеството е твърде малко, или организмът развива резистентност към него, това води до нарушен инсулинов толеранс. Специалисти в областта на хипергликемия от „Фрамар”, предоставят подробна информация, която ще ви запознае с видовете диабет и симптомите, които го характеризират.

Видове инсулинова недостатъчност

Първия вид хипергликемия е тип 1. Заболяването се проявява, когато панкреаса не произвежда инсулин. Известно е още като ювенилен диабет, тъй като обикновено започва в детството. Поради спецификата на състоянието, се изисква ежедневно измерване на нивата на кръвна захар.

Втория по вид диабет е тип 2, който обикновено се развива в зряла възраст. Появява се в резултат на недостатъчното количество произведен инсулин, който е необходим за премахване на глюкозата от кръвта. Заболяването се развива и тогава, когато организма развива резистентност към инсулина, което причинява натрупване на глюкозата в кръвта.

Гестационен диабет обикновено се проявява при бременни жени, най-вече в третия триместър на бременността. След раждането, заболяването може да изчезне от само себе си. В други случаи жената може да развие хипергликемия тип 2 в по-късен етап от живота си.

Симптоми на хипергликемия

Съществуват различни признаци, които се развиват за период от няколко години. Познаването на симптомите е от съществено значение за контролиране на състоянието. Ето някои от най-често срещаните при хипергликемия тип 1 и тип 2:

Диабет тип 1 – повишено чувство за жажда, често уриниране, засилено чувство за глад, необичайна загуба на тегло, повишена умора и раздразнителност.

Диабет тип 2 – освен горепосочените симптоми, тук могат да се добавят: промени в зрението, бавно заздравяване на порезни рани, поява на чести инфекции, изтръпване на крайниците, много суха кожа и усещане за сърбеж.

Контролиране на състоянието при хипергликемия

Първата стъпка при облекчаване на състоянието е редовното посещение на лекар, който ще предпише подходящи лекарства. Природните средства за лечение на диабет са може би най-добрия начин за борба с хипергликемия. След прилагане на здравословна диета и повече физически упражнения, състоянието на пациента ще се подобри значително.