Всяко малко момиченце мечтае да стане майка. Всяка майка мечтае да бъда най-добрата.

Какво означава да си най-добрата майка?

Ежедневно ни заливат различни и многобройни реклами, предлагащи ни дрехи, козметика, аксесоари за бебета и деца. От екрана ни се усмихват ослепително красиви млади майки с идеални фигури, поддържани прически, изгладени и модерни дрехи, подходящ грим, излъчващи увереност, спокойствие и истинско удоволствие от ежедневните грижи.

В многобройните женски списания четем за известни дами, станали майки, които разказват за майчинството, грижите и как ги е променило това най-важно събитие в живота. От кориците отново ни гледат поразително красиви майки, с  грим, прилежни прически, модерно облечени

Поглеждате се в огледалото и си казвате – нима аз мога да бъда като тях? Вие сте с все още понатрупани след раждането килограми, измачкани дрехи, сенки под очите, уморени, разрошени. След като цяла нощ сте бдели на детето си, опитвайки се да го успокоите и да откриете причината за неговия рев и безпокойство, накрая се чувствате победени.  Опитвате се да бъдете мила и любяща майка, която се старае да „прозре” нуждите  на своята невръстна рожба. За награда детето ви отвръща с още по-силен рев. Повишавате леко тон, надявайки се това да го респектира и то кротко да замълчи. Но тук попадате на поредното разочарование – детето още по-силно започва да плаче, което ви прави напълно безсилни. Посядате отчаяни и вече леко изнервени от продължителния рев и си казвате: Къде бъркам? Не мога ли да разбера рожбата си? Нали казват, че връзката между майка и дете е най-силна? Нали в книгите говорят как добрите майки интуитивно усещат нуждите, болките на децата си, и мигновено реагират? А аз не мога да разбера защо моето дете плаче – не е  гладно, не е жадно, подушено е, температурата в стаята е подходяща, държа го на ръце, галя го и се опитвам да го успокоя с най-мили и нежни думи?

В ранните часове на нощта след пълна умора и безсилие, попадате на усмихнатите рекламни майки и това съвсем Ви „смазва”. Истината е, че всяка млада майка се чувства объркана и неподготвена за новото начало в животи си. В реалността не всичко е като в рекламите и филмите. Независимо дали детето ви е спокойно или плаче повече, това е вашето дете. Вие сте го създали, вие сте го носили в утробата си 9 месеца и вие сте преживели болката и щастието на раждането. Дали сте с изрядна прическа и нови дрехи, няма никакво значение за вашата малка рожба. Тя иска да чува точна вашия глас, да усеща точно вашите ласки и милувки. Независимо дали понякога ви разваля съня с плач, детето има нужда точно от вас и вашето присъствие. Дори и „красивите” майки от рекламите имат своите мигове на несигурност, неувереност и колебания. Няма майка на света, която 24 часа в денонощието да бъде с изряден външен вид, вечно усмихната и спокойна. Тези колебания и неувереност са част от началото на един дълъг път, с който започва майчинството. Този път едва сега започва, той е пълен с препятствия и изпитания, но и носи радост, щастие, които нито едно друго начинание не могат да ви дадат. Вярвайте в собствените си възможности и интуиция, които ще ви помогнат да разберете болката и нуждите на своето дете. Няма книга или снимка, които да ви водят и да ви покажат нагледно как трябва да изглежда „идеалната майка”. Идеалната майка за вашето дете, сте именно вие. Силната любов, спокойствие и увереност, ще ви помогнат да преодолеете всяка трудност по пътя и със сигурност ще получите благодарността и признателността на детето, за което вие сте много по-красива и добра майка и от тази от най-лъскавата реклама.