Може би най-удобното място в къщата е спалнята. Тук можете да се отпуснете след тежък ден, почивен ден, да полежите неангажиращо в леглото, да гледате любимите си филми, или просто да спите.

Като правило, човек прекарва в спалнята само нощта, освен ако, разбира се, такава идва с възможност на големината на апартамента. Поради тази причина, в стаята трябва да има база с пряка цел, а именно да се спи. От качеството на почивка, зависи това как се чувствате по време на деня, както и качеството на останалото зависи от ситуацията. Ето защо, при създаването на един интериор за спалня е много важно да се мисли над всичко. В стаята на сън трябва да е удобно, приятно и тихо. За да се постигне този ефект ще помогне съчетание от правилни цветови комбинации, специални мебели и хармонично подреждане на акценти. В този ред на мисли първо трябва да се отървете от всичко старо и излишно. Вижте повече за изхвърляне на мебели.

Спалният интериор

Ако току-що сте закупили апартамент или къща и не сте установили местонахождението на спалнята, най-добрият вариант би бил най-ярката и спокойна стая. Дизайнът трябва да бъде избран на базата спалнята според местоназначението. Тя може да бъде проектирана само за сън или да се комбинира с работното място. В първия случай, дизайнът трябва да е по-лек, релаксиращ. Във втората, интериорът може да бъдат по-строги, формално, светъл. Проектирането на спалня за почивка започва с използване на фон от меки и галещи окото цветове. Не много ободряващо и стимулиращо на нервната система действат ярки или агресивни тоналности, затова по-добре е тук да забравите за тях.

Въпреки, че някои предпочитат черно-червено или друга ярка комбинация, можете да ги изберете, ако самите вие смятате за добре. Имайте предвид обаче, че за повечето хора такива нюанси действа по-трудно на заспиването. Това все пак е място за интимен живот, които от някои се разбира по-активно.

Интериорът е комбинация от стаята, на която приляга ефекта на зониране. Препоръчително е да се изолира работната зона от леглото с помощта на екрани, плъзгащи се врати или матирано стъкло. Зоната за спане може да бъде в светли, релаксиращи цветове, а зоната за работа – в ободряващите цветове и концентрати на кафяво или синьо, например.

Черно и бяло за дневния интериор на спалня са по-подходящи за почитателите на минимализма. Докато дизайнерите не препоръчват използването на дизайн в просторни стаи. Като цяло, най-добре е да изберете 1-2 основни цвята и да се разреждате с техните светли и по-тъмни тоналности. Довършителните материали трябва да бъдат физически, безопасни за здравето. Необходимо е да се даде предимство на дърво, камък и текстил. По стените можете да използвате неутрални, пастелни цветове, тапет или боя в топли нюанси, на пода поставете паркет или ламинат. Ярките акценти се препоръчва да се организират с помощта на текстил: завеси, покривки, възглавници. От мебелите спрете се на легло и гардероб към спалнята. Ако големината на помещението позволява, можете да поставите на маса или тоалетки в непосредствена близост до леглото, скрин и/или табуретки. Както за осветление, така и за “спане” стаята налага многостепенно осветление. Под тавана, можете да затворите не е много ярка светлина, а по нощни шкафчета да поставите лампи за четене. TV-то може да бъде поставено на специален щанд, нощно шкафче или да виси на стената.

Всичко това може да е началото на вашето проектантско изграждане за спалня. Вижте повече и за фирма за изхвърляне на стари мебели.