Днес цари голямо разнообразие от врати, особено от интериорни. Ако и вие сте на път да освежите панелното си жилище и искате да вкарате в него по-модерна визия, за вас ще бъде от полза да прочетете тази статия. Ще ви разясним някои тънкости при монтирането на интериорни врати, както и съвети за тяхното правилно съхранение през следващите години.

Масивните врати са с по-висока цена, като е естествено и това, че изглеждат по-добре. Натуралното дърво, например, винаги стои по-красиво и създава уютна атмосфера в дома. Ако търсите интериорни врати за панелни жилища и се спрете на масивните, помислете дали цената им ви устройва, ако не, тогава можете да изберете и моделите от МДФ, които са много добра алтернатива.

От дървесина се изработват всякакъв вид масивни врати, а в случай че нещо по тях претърпи деформация, в повечето случаи проблемния участък лесно може да се поправи.

МДФ вратите също са доста предпочитани, те с много голяма прецизност могат да имитират дърво. Може да се каже, че този тип врати почти по нищо не отстъпват на дървените, те също изглеждат добре и са здрави. Огромен техен плюс е по-достъпната им цена (тя основно се определя от дървесния фурнир, използван за облицовката и декорацията), както и факта, че почти не променят своята форма с времето (основно заради наличие на влага, например). В обобщение можем да кажем, че МДФ и ПДЧ вратите са доста добри, факт е и че са много издръжливи физически. Те са с големият избор на покрития, могат да придобият всякаква визия, досущ като истинско дърво.

Едно от основните изисквания, интериорните врати да ни служат вярно, е че при тях трябва да е изпълнен правилен и качествен монтаж. В случай на лошо поставяне, има риск дадената врата да не работи както трябва, дори може да се стигне до деформация на крилото или касата. Именно поради тази причина, голям брой от фирмите не дават гаранция за вратата, ако самите те не са я поставили.

Що се отнася до касите за врати, повечето клиенти предпочитат по-масивните такива. Може би защото точно при тях има възможност да бъдат променени линейните им размери.

При монтажа на интериорна врата в панелно жилище, трябва да се внимава с това, дали стените и пода са сухи, ако скоро е правен ремонт, защото влажността трябва да е сведена до нула. Чак тогава може да се пристъпи към монтиране, иначе рискувате вратата да се изкриви. Дори и при най-скъпите и масивни продукти, влажността не е добър фактор. Но ако все пак държите да поставите интериорна врата в подобно помещение, тогава нека тя остане на мястото поне една седмица. Така тя ще се аклиматизира, но внимавайте да не я вадите през въпросното време от оригиналната ѝ опаковка. И следва монтажът, успех!