Кой е най-добрият начин да отслабнем завинаги? Опитали сме всички диети, гладуване, спорт, но след определен период отново връщаме първоначалните килограми, дори отгоре. Как да отслабнем завинаги, да се чувстваме добре в кожата си и да имаме самочувствие?

На първо място е важно да имаме воля и силна мотивация да преминем през изпитанието, наречено сваляне на килограми. След това всичко става по-лесно.

Най-сигурният и добър начин да отслабнете трайно и да е по здравословен начин е да комбинирате хранителен режим със спорт. По този начин няма да натоварите организма си и да предизвикате стрес и нежелани странични реакции. В хранителния ви режим трябва да присъстват всички важни вещества, за да имате енергия и сила през целия ден. Това може да се случи и без да се лишавате от всичко, просто трябва да е равномерно разпределено. Например, ако спазвате принципа на разделното хранене, не трябва на едно ядене да комбинирате определени храни. Не на последно място е и почивката. Необходимо е да спим около 8 часа, за да може тялото да се възстановява след тренировката. Разбира се, трябва да имаме и режим за това в колко да ставаме, кога да се храним и в колко да си лягаме. Ако се придържаме към него, ще бъдем по-здрави и жизнени.

Ето и няколко съвета за хранителен режим. Ако ги комбинирате със спортна активност (фитнес, танци, тичане или нещо друго), резултатите ще дойдат при вас…

Съвети за здравословно отслабване:

1. Разнообразното хранене – стъпка към здравословното отслабване.

Разнообразното здравословно хранене може да е вкусно и полезно. За началото опитайте се да въведете в режима си няколко здравословни храни (напр. овесени ядки за закуска, салата от авокадо и зеле, карфиол, броколи). И постепенно да разнообразите менюто си. С течение на времето ще усетите колко по-добре се чувствате и колко повече енергия имате. Може да си направите списък с различни храни и какво ще получите от всяка от тях: белтъчини, мазнини, въглехидрати, фибри. След което може да експериментирате в кухнята с различни ястия, които да ги включват. Така ще имате освен здравословно хранене и ново хоби. След като сте избрали разнообразното хранене, сте преминали през първата и най-трудна крачка към здравословното отслабване.

2. Чаша вода – глътка здраве.

Течностите са много важни, за да осигурим хидратация на тялото. Водата е най-полезна за разлика от всички останали сокове и газирани напитки, които съдържат огромно количество захар. Трябва да забравим за тях, ако искаме да сме здрави и по-слаби. Водата е нашият източник на здраве.

3. Шейкове, смутита и сокове.

Доказано е, че човек може да се пристрасти към шоколада. Доста хора обичат да похапват сладки неща, но ако искаме да отслабнем здравословно, трябва да намерим начин да го заменим. Шоколадът, както и повечето сладки продукти, съдържат преработена захар, която е много вредна и често е причина за излишните килограми. Специалистите съветват постепенно да намалим приема на т.нар. вредни сладки продукти. Вместо шоколади и вафли, може да ги заменим с шейкове, смутите или сокове. Плодовете са здравословният източник на захар. С тяхна помощ ще се чувствате заситени и същевременно няма да тровите тялото си с огромни количества захар. Има различни рецепти за здравословни шейкове, смутита и др. Единственото необходимо е блендер и свежи плодове или зеленчуци. Освен с плодове, сладките продукти могат да бъдат заменени с ядки – здравословен  източник на енергия.

4. Преяждането – враг на здравословното отслабване.

Много често ядем повече, отколкото ни е нужно. Това може лесно да бъде избегнато, ако се храним бавно. В натовареното ни ежедневие не всеки има възможност за това. Повечето хора хапват на крак, набързо в офиса, пред компютъра. Този начин на хранене е изключително вреден за вас. Храненето е важно и затова е нужно да му отделим малко време. Трябва да сме спокойни и да хапваме бавно. По този начин храносмиламе по-добре. Дъвчейки добре храната, всъщност изяждаме по-малко количество. Не е тайна, че на мозъка са му нужни около 20 минути, за да разбере, че сме сити. С бавното хранене редуцираме теглото си.

5. Разделно хранене.

Много хора опитват 90-дневната диета или подобни на нея. Основното правило е  разделното хранене. Може да хапвате всичко, но с определен график.
Важно е да се спазва и времето между храненията. Сполучливи комбинации при разделното хранене са: белтъци с мазнини, белтъци със зеленчуци, въглехидрати с мазнини, въглехидрати със зеленчуци и др.

6. Спортът – здрав дух, здраво тяло.

Нека не забравяме за физическата активност по време на здравословното ни отслабване. Без спорт ефектът от отслабването не е задоволителен. За да сме здрави и в добра форма, е нужно  спортът да е част от ежедневието ни.

Ако сте избрали да отслабнете здравословно, спазвате хранителен режим и спортувате, резултатите ще дойдат при вас скоро. Не се отказвайте и ще видите промяната.