Имало едно време… един амбициозен мъж на име Даниел Сваровски, който през 1892 година създава модерна за времето си машина за шлифоване на кристали. Тя била предназначена за добре познатите ни сега бижута Сваровски, за поддържането на красивия и бляскъв техен външен вид.

И така, за три години името и марката Сваровски се налагат на пазара. Те стават популярни сред все повече жени от обществото. Тогава, Даниел решава да създаде своя компания близо до Австрия и Италия, в град Ватенс, област Тирол. Именно музеят, носещ името „Кристалните светове на Сваровски” става една от най-големите атракции на града. Мястото печели все повече местни и чуждестранни туристи всяка година. Там, хората имат възможност да станат част от невероятните пейзажи, създадени от кристалите, потапяйки се в уникалната атмосфера на изкуство. Това, обаче, съвсем не е всичко от Даниел Сваровски. Оставяйки кристалите на страна за момент, той основава марката „Тиролит” – фирма, свързана с шлифоването на камъни.

През една от най-пиковите години за Сваровски – 1931, се появяват най-подходящите материали за производството на изящни бижута. Процесът е свързан с шлифоването, което вече смело се прилага при създаването на украшенията. Не толкова известен факт е, че компания Сваровски не се занимава единствено с проектирането на бижута. Тя изработва стъклени рефлектори, които се използват на пътя, за по-ясна видимост на шофьорите.

През 1849 година се създава „Оптика Сваровски”, свързана с производството на телескопи, бинокли и въобще уреди за виждане през нощта. Дали сте чували за ефекта „Северно сияние”, създаден през 1965г.? – Да, за него отново е виновен Сваровски. Всъщност, в него влага усилие и Кристиан Диор, който много допринася за постигането на ефекта върху кристалите. През същата година започва и друг проект – украса на полилеи. Те са красиви сами по себе си, а какво остава, ако се прибавят и идеите на тези две креативни личности… Гледката не може да се опише, тя трябва да се види, а това може да стане в двореца Версай във Франция, например. Сваровски дава на света и известният метод, чрез който днес се създават всички бижута Сваровски – апликирането. То се осъществява чрез горещо прикрепяне на кристалите към съответната повърхност.

Следващата успешна и „плодородна” година за Сваровски е 1977. Тогава на бял свят се появява новата колекция бижута, наречена Swarovski Premium Line. През 1933, Сваровски започва работа с един от най-големите марки – Chanel, D&G и т.н. Бижутата се сдобиват с най-голяма слава в Ню Йорк, Париж и Лондон. Въпреки световния си успех, компания Сваровски не прекратява работа и не се отпуска нито за миг. Тя печели доверието на много клиенти, които редовно се сдобиват с най-новите украшения. През 2004 година се създава брилянтност на кристала. През 2013, Сваровски вече е марка, наложена в 8 държави с редовни клиенти, които имат възможност да пазарят от всичките 1200 магазина и много партньори, които се грижат за високото ниво на бизнеса.