Най-важното нещо, което се изисква от една блиндирана врата, е тя да пази дома от влизания с взлом и съответно кражби. Различните врати имат различен клас на „взломоустойчивост”. Друго качество, което би било добре да притежават, е топло и шумоизолация.

Съвети при избор на интериорна врата за дома.

Когато сте на път да закупите нова блиндирана врата, имайте предвид следните четири основни елемента, определящи нейните здравина и стил: конструкцията, касата, заключващите системи и декоративното оформление. Що се отнася до конструкцията, тя трябва да бъде устойчива и надеждна. Важна е и нейната изолираща функция, за целта е нужно вратата да е с качествен изолиращ материал. От съществено значение при касата е, дали тя ще бъде регулируема или ще е монтирана с щок монтаж (ще обхване само част от зида). Най-добрият вариант за блиндирани врати е, касата да обхване зида и от двете страни, така вратата става по-трудна за разбиване и сигурността и се увеличава. Другият изключително важен елемент от входната врата, е заключващия механизъм.

На пазара има най-разнообразни заключващи системи, въпрос на предпочитание. Каквато и да изберете, уверете се че производителя е изградил име в търговията с врати, за да си спестите проблеми след време с некачествена стока. Все пак е важно да знаете, че заключването трябва да се осъществява с помощта на стоманени шипове, а бравата да има съответните защити. Визията на вратата в никакъв случай не е за пренебрегване, тя не може да опази дома ви от крадци, но може да го опази и от неприятни подмятания по ваш адрес. Стилът на входната врата по някакъв начин е огледало на вашето семейство, тя олицетворява виждането ви за живота. Потърсете фирми за блиндирани врати в интернет, като напишете и съответния град, за да ви излязат най-подходящите резултати (ако сте в София, напишете в търсачката “врати софия“).

Щом сте се спрели на подходящата за вас врата, следващата стъпка е да видите по какъв начин ще се отваря тя, дали навътре или навън. Ако пантите са разположени отдясно, то вратата ще бъде дясна и обратно – ако пантите са отляво, вратата ще е лява. Тези тънкости са важни, целта е вратата да е максимално удобна за вас и вашето семейство.

А ето и какво трябва да имате предвид, когато избирате посоката на отваряне и затваряне на вратата:

  • При отваряне, от жилището трябва да се вижда възможно най-голяма част;
  • Отварянето на вратата, в никакъв случай не бива да пречи на влизането в другите помещения или казано по друг начин, да не се отваря срещу някоя от интериорните врати;
  • Не е допустимо, когато се отваря вратата, да опира в мебели или шкафове за обувки, закачалки, табуретки и т. н.;
  • Най-добре е дръжката да бъде от страната на електрическите ключове, така всеки път, когато ще се ползват, няма да се налага да се заобикаля вратата.