През пролетта за пчелите работнички предстои много работа около създаване и събиране на цветен прашец. Докато времето позволява, всяка пчела събира и доставя много нектар и цветен прашец от цъфтящи растения. Сред пчелните продукти са известни много видове. Всеки носещ своите полезни действия, произхождащи от тайните на самия пчелен мед.

Един от най-широко използваните в медицина, козметика и хомеопатия е клеевата тинктура.

Клеевата тинктура, известна още като пчелен прополис е смола в подобен материал извлечена от пъпки на топола и конусни дръвчета. Прополисът рядко се предлага в чист вид. Той обикновено се получава от кошери съдържащи пчелни продукти.

Клеевата тинктура има дълга история на употреба като лекарствен продукт. Свойствата й били познати на човечеството още 350 г. пр.н.е., по времето на Аристотел. Гърците са използвани прополис за абсцеси; Асирийци са го използвали за лечение на рани и тумори, а египтяни са ползвали клеевата тинктура за мумифициране. Тя все още има много лечебни приложения и системно се използва и днес, въпреки че неговата ефективност е само доказана за няколко от тях.

Прополисът се използва за гангрена язви и инфекции, причинени от бактерии (включително туберкулоза), вируси (включително грип , H1N1 “свински” грип и обикновена настинка), срещу различни видове гъбички, едноклетъчни организми, наречени протозои. Прополисът или клеевата тинктура се използва и срещу рак на носа и гърлото, за стимулиране на имунната система и за лечение на стомашно-чревни проблеми, включително Helicobacter Pylori инфекция при язвена болест. Прополисът се използва и като антиоксидант и противовъзпалително средство. Хората понякога го прилагат директно на кожата за почистване и заздравяване на рани, генитален херпес и обикновен херпес. Ако устата бъде изплаквана с няколко капки клеева тинктура може да ускори заздравяването след орална хирургия и за лечение на леки изгаряния. В производството, прополис, клеева тинктура се използва като съставка в козметиката.

На пазарът могат да бъдат намерени различни концентрати на клеева тинктура. Съставът и наситеността им могат да се установят след поставяне на няколко капки прополис в две чаши вода. Тази, от тях, която се оцвети в по-наситено кафяво, до черно е по-концентрираната.