Често се случва хората да  подценяват колко важна част се оказват интериорните врати в едно жилище. Те, стига да са добре подбрани, може изцяло да променят облика и стила на вашия дом. Затова, ако скоро ви предстои да обзавеждате нов дом, или просто искате да промените нещо в интериора си, не забравяйте, че поставянето на нови интериорни врати е лесен начин това да се случи. За ваше улеснение, сега ще ви дадем някои насоки, върху които да помислите преди да направите избора си.

Като за начало може да решите какъв цвят би бил най-подходящ за вашия интериор.

Мебелите изразяват индивидуалния характер на вашето жилище и за това интериорните врати като част от него, е хубаво да бъдат подбрани в същия или сходен цвят и текстура.

Друго нещо, с което можете да съчетаете цветовете, това е подовата настилка. Единият метод е да изберете интериорни врати с подобен на пода (ламинат, теракот, мокет) цвят, като може да са един тон по-светли или пък по-тъмни. Така интериорът ще изглежда в пълна хармония.

Не е грешка обаче, ако заложите и на силния контраст. Много добра комбинация се получава от тъмни врати (венге, тъмен орех, абанос)  и светла подова настилка. С този метод ще придадете на дома си по-ведър и изразителен вид, но в същото време трябва и да внимавате, защото ако не се получи подходящо напасване на цетовете, ефектът ще е обратен.

Друг много важен фактор, който в никакъв случай не трябва да пренебрегвате е самия материал, от който са изработени интериорните врати. Колкото и да е важен дизайна и съчетанието с останалите мебели или под в стаята, трябва да сте наясно, че качеството е определящо за вашето решение.

Повечето врати обикновено са изработени от MDF, HDF, PVC, алуминий или изцяло от масивна дървесина. Един съвет: вратите, направени от HDF (усъвършенствана технология на MDF-а, така че крайният продукта да е много по-твърд и устойчив във времето) плоскости освен, че са изключително качествени, те са и влагоустойчиви и ако не са в пряк контакт с вода, спокойно можете да ги изберете за своята баня и така да ги съчетаете с останалите интериорни врати, които сте си избрали.

Относно това, какво да е крилото на вратата, имате избор от два вида: фалцови или безфалцови. При безфалцовите врати крилото завършва с прав и гладък ръб от двете страни, докато фалцовите врати имат ръб от едната страна, който приляга по-плътно върху касата и така сцеплението между двете повърхности става по-добро.

Ето и още една стъпка, върху която може да помислите предварително: какъв да е типът на отваряне – нормално отваряне, портални (двукрили) врати, плъзгащи се врати, сгъваеми врати и т.н. Плъзгащите и сгъваемите врати са доста функционални и могат да ви спестят доста място, но пък трябва да знаете, че няма да получите добра шумо и топлоизолация.

И накрая, би било добре да се замислите какви интериорни врати са подходящи за вашия дом – остъклени или плътни. Помещение без дневна светлина (коридор, например) може да се освети като изберете остъклена или изцяло стъклена врата. Този вид врати са особено подходящи и  когато искате да постигнете повече пространство в  апартаменти, където стаите са много малки. Хубавото в случая е, че в момента на пазара се предлагат изобилие от цветове и модели, които са с една и съща фрезовка като едните са със стъкло, а другите са плътни.

Това са едни от основните неща, които е добре да знаете при избора на интериорни врати. Те са част от нашето жилище и понеже не се сменят често, запомнете: Не правете компромис със цената – тя се определя от качеството, материала и дизайна!