Блиндираната врата се поставя на входа на жилището, а това е първото нещо, което хората забелязват, още преди да влязат в дома. Дори и случайните минувачи няма как да не обърнат внимание на вратата, ако тя изглежда добре. Освен това, именно през нея собствениците преминават всеки ден. Тя заема сравнително малка част от жилището, но се използва толкова много, че важността ѝ е огромна.

Ако в момента имате единична входна врата и искате да имате блиндирана двойна или такава с допълнителни странични прозорци, няма никакъв проблем. Важно е само да имате достатъчно свободно пространство и да оставите всичко в ръцете на професионалистите, които знаят как се монтират блиндирани врати и ще сбъднат желанията ви. Също така трябва да се прецени стената, защото е възможно да се окаже, че е носеща, а е много важно разширението на входа ви да се направи по възможно най-безопасния начин.
Дали разширението ще стане трудно или лесно, зависи най-вече от типа на жилището ви. Ако пък сте решили обратното – да направите входната си врата по-малка, тогава нещата са по-лесни и няма да е необходимо да наемате архитект.

Важно е измерванията да се направят много добре, защото трябва да дадете точната информация на производителите или магазина, от който ще купувате новата врата. Ако размерите ви са стандартни, тогава можете да избирате от по-голям асортимент, понеже повечето врати се правят с тези размери. Тогава всичко ще стане по-лесно и няма да има нужда от корекции на отвора ви. Имайте предвид и формата на вратата, защото ако искате да бъде стандартна – правоъгълна, тогава всичко е лесно. Ако обаче сте решили да си монтирате врата с арка, ще има повече усложнения.

Дълбочината на касата също е много важна, защото от нея зависи дали ще пасне на стената. Ако жилището ви е тухлено или е строено по нестандартна технология, е много вероятно да се наложат допълнителни корекции.

В каква посока трябва да се отваря новата врата?

Сами можете да прецените дали старата ви врата е била удобна и ако смятате, че се е отваряла в грешната посока, можете да я промените. Сега е точният момент за това.

Колко време отнема монтирането на нова врата?

По принцип фирмите, които държат врати на склад, могат да ги доставят до 5 – 10 работни дни, но ако искате врата по специална поръчка, тогава може да чакате и 10 – 12 седмици, така че не мислете много, а действайте, ако сте се решили на тази промяна, защото няма да стане веднага. Освен това, трябва да сте наясно, че когато се подменя входната врата с нова блиндирана, е нужен поне един ден, през който тя ще бъде отворена, така че тази процедура не е много подходяща за студените зимни месеци.