Дом и Градина, Полезна информация

Как да се справим при наличие на змии вкъщи?

Змии

Как да постъпим ако змията е влязла в дома ви.

В България живеят само няколко вида змии и от тях 6 вида са отровни. Въпреки това, при всяка змия това е в различна степен и докато някои видове не се възприемат като сериозна опасност, то други са доста опасни и биха могли да представляват дори заплаха за човешкия живот.

През летните месец, съвсем естествено, проблемите със змии зачестяват. Тези животни обикновено се появяват в дворовете на селски къщи, крайградски вили или в градините на крайните квартали, но понякога могат да влязат и в самото жилище, а това вече може да е доста опасно. Ако в близост има паркови пространства и други зелени площи змиите могат да се окажат във вашия двор дори и ако живеете в центъра на града.

Какво не бива да правим ако видим змия в двора и как да действаме адекватно?

Ако видите змия в двора, в никакъв случай не се опитвайте да я доближавате, закачате или да я хващате с пръчки и други подобни предмети. Не я дразнете и стойте на безопасно разстояние. Най-адекватното действие в случая е да имате под ръка телефонния номер на фирма за борба с вредителите, за която предварително знаете, че се ангажират с подобни случаи.

Имайте предвид, че не всички ддд фирми (фирми за дезинфекция, дезинсекция и дератизация) предлагат подобна услуга, така че е добре да знаете номера на фирма, която изрично е написала в сайта си, че поема подобни случаи. Като държите под око от безопасно разстояние змията, наберете номера на фирмата и кажете, че имате случай със змия в двора. Фирмите обикновено реагират доста бързо на този тип сигнали и вероятно след броени минути ще са при вас.

А как да постъпим ако змията е влязла в дома ви?

Ако откриете змия в някое помещение на вашия дом, вие ще постъпите най-добре, ако затворите вратата и изолирате животното вътре. В това време трябва да се обадите на професионалисти от фирма за борба с вредителите, които да дойдат възможно най-бързо за да решат проблема и да хванат животното. Обикновено заловената змия ще бъде пусната извън града, така че това не бива да ви тревожи. В случая по-скоро трябва да се погрижите за себе си, защото змията може да е отровна. Затварянето на вратата е добра тактика, защото това ще ви позволи да изолирате животното и да предотвратите риска змията да се измъкне към друго помещение и евентуално да ухапе някой от семейството, когато най-малко предполагате.

Предпазете домашните любимци…

Ако в двора на вашата къща видите змия, вие трябва да повикате кучето или котката си и да не им позволявате да се доближават до животното. Кучетата и котките имат страх от змии, но те са също така доста любопитни и това може да причини неприятности на домашните ви любимци.

Какви змии обикновено срещаме по дворовете?

Най-честите срещи по нашите ширини са със смокове, които не са отровни, но за неопитния човек е много опасно да си прави сам заключения и да действа на своя глава. Обикновено, змиите, които попадат в дворовете и домовете ни са малки, особено в случаите, в които са се вмъкнали вътре. Причината е, че малките змии могат на практика да се мушнат навсякъде.

Кога нараства риска да влезе змия вкъщи?

Тъй като змиите са студенокръвни животни, те обикновено търсят в околната среда възможности да регулират телесната си температура. Ако на обяд на вън е твърде горещо, много е вероятно змията да нахлуе в дома ви за да намери там сянка и прохлада, без да осъзнава, че ще се натъкне на вас. Същото важи и за по-късните следобедни часове, в които времето започва да захлажда. Тогава за животното е важно д намери топло място, на което да не изстине през нощта и може да възприеме вашия дом по точно такъв начин.

Пръскане срещу змии…

Най-ефективният начин да се справите със змиите е като предотвратите тяхната поява, особено ако живеете в по-рисков район. Обикновено фирмите за ддд (дезинфекция, дезинсекция и дератизация) предлагат възможността да напръскате с препарат своя дом, двор и около имота си. Така ще сте спокойни, че ще има какво да отблъсква змиите и те няма изобщо да се доближат до собствеността ви. Препаратите, които се използват против змии, са изключително безвредни за животните и са изцяло биологични. Те се нанасят под формата на защитна преграда, а животните няма да пострадат. Вместо това просто ще бъдат пропъдени.

  1. анонимен

    Копирайтъра…, как котките имат страх от змии, те ги обожават за храна и пазят двора от змии. А ако нямате котка, хващате лопата, на село не може да няма такова чудо. Змиите са изключително чувствителни на вибрации и глас, страх ги е и се крият, опасно е змията да не я настъпите, иначе не нападат хора.

Остави мнение

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Приятели: Кулинарни рецепти

Партньори|Sitemap