Орането е процес, който фермерите от древността до днес често практикуват, за да обработят и подготвят почвата за наближаващия сезон. Преди появата на съвременните трактори, конете са били двигателя, необходим за задвиждането на плуговете при обработката на почвата. Освен с коне, земеделците от древността са използвали и биволи, за да изорат земята преди да засеят своите хрантиелни култури. В днешно време фермрите са облагодетелствани, защото имат изключително голям помощник в лицето на тракторите, които се изпозлват за управление на плуга. Целта на плуговете е да преобърнат почвата, за да я култивират и да унищожат плевелите, които биха могли да наранят младите култури. Орането изисква прецизност и търпение, за да не се наруши екипировката докато се култивира почвата.

Свържете мощния трактор с плуга. Убедете се, че и двете части от оборудването са в изправност. Остирето на пълзеца ще реже почвата, като я повдига и разделя.

Как най-лесно и бързо да изорете вашата земя с помощта на плуг и трактор?

Включете двигателя на трактора и карайте към най-далечния край на нивата. Нека плуга бъде вдигнат през това време, в което се движите. Това ще е точката ви, от която ще стартирате.

Пуснете плуга към земята. Карайте трактора по нивата в права линия към противоположния край. Завийте с трактора и започнете да правите нов ред залепен до предходния. Внимавайте за твърди предмети като камъни, дървета и т.н.

Повтаряйте тези ходове, карайки от единия до другия край на полето в права линия, като всеки ред е залепен плътно до предходния. Поддържайте една и съща скорост.

Когато приключите с цялата нива, отстранете плуга от трактора. Често след като земята е била изорана с плугове се образуват големи буци пръст, който за да се разбият са необходими дискови брани. Свържете ги към трактор, за да разбиете твърдата почва. За да не вършите двойна работа можете да направите следно то нещо. Първо закачате вашите плугове към трактора, а веднага след тях поставяте дисковите брани. По този начин едновременно хем ще орете вашата земя, хем ще раздробявате големите буци пръст.

Ако разполагате с трактор, но имате нужда от здрави и качествени плугове, в каталога на Mass.bg ще откриете голям избор от различни видове плугове, които ще направят орането лесен и приятен процес.