При кои проблеми да ги използваме?

Все по-често се говори за силата на етеричните масла и тяхната способност да действат холистично върху човешкото тяло, като лекуват успешно редица физиологични проблеми и в същото време въздействат благоприятно на психиката. Днес етерични масла се използват не само в козметиката, въпреки че там тяхната сила е безспорна. Лечението с етерични масла е много древна практика, към която съвременният човек постепенно се връща.

Стресът и чистите етерични масла:

Стресът е най-опасното заболяване на модерното общество. На него се дължат огромна част от хроничните заболявания, както и някои вирусни и автоимунни болести. Стресът има пряко участие при появата на рак и спокойно можем да го разглеждаме като основна предпоставка за преждевременна смърт.

Стресът е изключително коварно състояние, защото ни преследва навсякъде. С него се сблъскваме у дома, в градския транспорт, на работа, в автомобила и дори в парка, където отиваме, за да се забавляваме. Стресът се намира в огромни количества у всеки представител на съвременното общество, така че не можем да избягаме от неговите прояви, но можем успешно да се изчистваме от него с помощта на качествени етерични масла.

Кои етерични масла елиминират стреса?

Много от маслата с висока концентрация, които познаваме като етерични имат мощно успокояващо и дори антидепресивно действие. Като най-мощни антидепресанти можем да откроим маслата от бергамот, градински чай (Салвия) и сандалово дърво. Те имат и много други полезни свойства, на които ще се спрем по-късно, но основното им действие е да редуцират стреса.

Тези три етерични масла могат да се използват както самостоятелно, така и в комбинация, като е много важно да не се превишават допустимите дози. Особеното при етеричните масла е, че те са с много висока концентрация на химични съединения, поради което трябва да се използват разумно. Всяко предозиране може да предизвика обратен на желания ефект, като в случая с тези три масла може да се стигне до еуфория, главоболие и раздразнителност ако не се спазват точните пропорции.

Как да намалим стреса с помощта на етерични масла от бергамот, градински чай и сандалово дърво?

Най-бързият и успешен начин да се елиминира натрупаният стрес и да се подобри общото психично състояние е да се добавят няколко капки масло към водата във ваната. Ароматната вана има отлично успокояващо и релаксиращо действие, като това се отнася не само за психиката, но и за тялото. Тези три етерични масла действат перфектно при ставни и мускулни болки, а също и при възпаления на вътрешните органи. Толкова широкоспектърно действие няма да срещнете при никой фармацевтичен медикамент.

При нужда да се елиминира стреса е важно терапията във ваната да се прави вечер. По този начин ще се премахне напрежението от изминалия ден, ще се възстановят силите на организма и ще се повиши качеството на съня. Ако страдате от проблеми със съня, непременно вземайте топла вана с етерични масла от тези три растения всяка вечер преди сън.

Като допълнителен бонус от тази арома терапия ще получите гладка, стегната и дълбоко хидратирана кожа, ще подобрите дишането и мускулния си тонус. Ще подпомогнете работата на стомаха и червата и ще пречистите тялото си от токсините, натрупани вследствие на нервното напрежение, лошата храна и мръсния въздух.