Протеиновите диети са един от най-популярните методи за сваляне на излишни килограми. Те са особено разпространени в средите на активно спортуващите хора, включително на всички онези, които редовно посещават фитнеса с цел да оформят желаната фигура.

Сред основните предимства на този тип диети е, че те осигуряват на човешкото тяло достатъчно протеини, за да може тялото да възстановява своите мускули, кости и други тъкани, но в същото време приемът на мазнини и въглехидрати (особено на въглехидрати) се намалява в известна степен. Така тялото няма да губи от ценната мускулна тъкан, а ще се концентрира основно върху мастните депа.

Какво обаче означава бързо отслабване?

Когато говорим за бързо отслабване, трябва да се отбележи, че тук става дума за сваляне на 3 или 4 килограма в рамките на един месец. Всичко което отговаря на тези цифри може да се нарече бързо отслабване.

Преди да започнете диета, трябва да сте наясно, че всяко отслабване с повече от 3 – 4 килограма на месец ще бъде временно, след което загубените килограми отново ще се възстановят.

Освен това, подобно рязко сваляне на тегло може да доведе до неестетично провисване на кожата в различни части на тялото, което в никакъв случай не е за предпочитане от естетическа гледна точка, отколкото няколкото излишни килограма.

Ето защо, под бързо отслабване трябва да се разбира бързо, но в разумните норми. Ако сте жена с ръст 170 сантиметра и тежите 80 килограма през месец май, а искате да тежите 60 килограма през месец юли на плажа, тогава простете, но просто сте си поставили нереална цел, която ако постигнете, то кожата ви ще провисне по грозен начин.

Ако искате да смъквате по 3 – 4 килограма на месец обаче, тогава това е едно доста бързо и динамично темпо, което ще се забележи скоро, но което няма да застраши здравето ви и ще ви даде траен резултат.

Протеини, протеини и пак протеини…

За да отслабвате бързо, но за да не загубите от мускулната си маса, вие трябва да заложите на по-богат на протеини начин на хранене. По отношение на мазнините трябва да сте внимателни и да залагате на мазнина от студено пресовани маслини (най-висококачествения зехтин) и мазна риба. Въглехидратите трябва да са в по-малко количество, но не да се спрат съвсем.

Протеините ще ви подействат по един доста особен начин още в първия ден на протеиновата диета. Консумацията на повече от тях ще ви остави с усещане за заситеност, защото мозъкът ще осъзнае, че сте поели много силна храна, която е изпълнена с ценни вещества.

Тук трябва да споменем пилешките и пуешки гърди без кожа и без мазнина, чистото телешко месо, свинско филе, мазна риба (сьомга или скумрия), яйца, извара, кисело мляко, прясно мляко, боб, леща, грах, соя и киноа. Несъмнено това са най-богатите на протеин храни, които трябва да доминират в ежедневието ви, докато сте на протеинова диета.

Запомнете, че в протеиновата диета е много важно да обърнете внимание и на начина, по който обработвате храната. Това изключва всякакво пържене. Всичко трябва да е печено, варено или задушено.

Как да отслабнем бързо с протеинова диета – за да се случи това, протеинът трябва да преобладава особено за сметка на въглехидратите. Тях трябва да намалите колкото е възможно, но без да спирате съвсем да ги консумирате. От въглехидратите избирайте кафяв ориз, овесени ядки, пълнозърнест хляб, пълнозърнести макарони, както и всички плодове.

Внимавайте с количеството въглехидрат и се стремете да консумирате максимум 5 – 6 филийки пълнозърнест хляб (най-добре дори по-малко). Източници на въглехидрат като сладкиши и бели тестени изделия трябва да се отпишат от менюто.

Това е много важен момент от протеиновата диета, защото редуцирането на тези богати на бързи захари храни ще повлияе пряко върху инсулина и работата на целия организъм, което от своя страна ще накара организма да започне да гори от собствените си запаси на мазнини и ще засили изключително много отслабването.

Тук е важно да знаете, че дори и ако консумирате минимално киличество калории, приемът на захар и сладкиши ще забави топенето на мазнини и по-скоро ще загубите от мускулната тъкан. Ето защо диетата за бързо отслабване с протеини напълно изключва белите тестени изделия и всички сладки изкушения.

Комбинацията от много богати на протеин немазни храни и значително намаляване на въглехидратите, както и пълното отказване от бялата захар и бялото рафинирано брашно ще ви помогне да постигнете чудеса без дори да почувствате усещане за глад.

А къде са мазнините?

Мазнините играят съвсем естествено много важна роля в храненето на всеки човек. Те не са вредни по никакъв начин – тъкмо обратното, много са полезни, но при условие, че са от правилни източници. Зехтинът е номер едно в класацията на полезни мазнини, но се конкурира с мазнината, която можем да си набавим от мазните сортове риба, например сьомга и скумрия.