Хората, които страдат от гъбички по ноктите на краката, са близо 15%. Хронично заболяване като онихомикозата протича бавно и се лекува трудно.

Какво предизвиква появата на гъбички?

За основен причинител на гъбички по ноктите се считат гъбични патогени, чиито спори могат да се разнесат чрез директен контакт, но и по въздуха, чрез водата и почвата. Те образуват колонии в нокътното ложе и така се получава инфекцията. Обикновено причинителите са дерматофити, плесени или дрожди.

Сред факторите за поява на гъбички могат да бъдат:

  • Заболявания като диабет и всички други, при които е налице нарушена микроциркулация;
  • Микротравми на ноктите на краката, най-често получавани при спортистите;
  • Изпотяване на краката при носене на обувки от изкуствена кожа;
  • Ходене бос в съблекалня или край басейн.

Топлата и влажната среда е мястото, където гъбите растат и се развиват най-добре, затова от особено значение е зоните между пръстите да сухи. Ако се усети неприятна миризма, идваща от краката, е много вероятно да се дължи на гъбички по кожата. Те не са същите като тези по ноктите, но могат да доведат до появата им.

С какви симптоми се характеризират?

Когато се промени цветът на нокътя и стане жълт или по-тъмен, това е симптом за гъбички. Ноктите се режат трудно, защото загрубяват и стават по-дебели. Това е неприятен естетичен проблем, но в други случаи ноктите може да започнат и да се чупят, да се отделят и да паднат. Това причинява дискомфорт и дори болка при носене на обувки.

При отлепяне на нокътя може да настъпи усложнение, мястото да се инфектира, да се подуе и да се образува гной.

Като състояние, образуването на гъбички не е от тези, при които имунната система се справя сама, затова трябва да се предприеме лечение.

Кое лечение е най-подходящо?

Забележите ли по ноктите на краката си някои от посочените изменения, задължително потърсете помощ от специалист дерматолог. След вземане на материал от ноктите и изследването му ще може да бъде определена гъбичката, която причинява инфекцията. Направената противогъбична диаграма ще установи каква е чувствителността на гъбичките по отношение на различните антимикотични лекарства, за да бъде назначено подходящо лечение.

Най-ефективното лечение на гъбички по ноктите е лазерното. То може да се комбинира с локално лечение с или без перорален прием на лекарства.

Лечението с дългоимпулсен лазер е напълно безопасно, като чрез селективно насочената енергия се създават много микротерапевтични зони. Чрез тях противогъбичните агенти проникват по-лесно в нокътя, а топлината унищожава гъбичките, без да бъдат засегнати околните тъкани.

В комбинация с фототерапия и прилагане на локално противогъбично средство лазерното лечение е перфектно за хора, при които да се вземат лекарства е или противопоказно, или неефективно.

Приложеното лазерно лечение на гъбички по ноктите с лазер Nd:YAG е ефективно, без странични ефекти и не е необходим период на възстановяване.

За да се предотврати появата на гъбички по ноктите, специалистите препоръчват спазването на добра лична хигиена. При посещение на басейн, съблекалня и др. трябва да се обуват чехли или джапанки. Важно е и носенето на удобни обувки и предпазване от травми по нокътните плочки поради риск от деформация, последващо инфектиране и развитие на онихомикоза.

За статията:
Как да се отървете от гъбички по ноктите
Заглавие:
Как да се отървете от гъбички по ноктите
Описание:
За основен причинител на гъбички по ноктите се считат гъбични патогени, чиито спори могат да се разнесат чрез директен контакт, но и по въздуха, чрез водата и почвата.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: