Колко скучни са щастливите хора, нали! Ти искаш да си различен! Искаш да се опознаеш! Не се поддаваш на втълпения стремеж към щастието! Каква досадна дума „щастлив“! Все едно някой може да ти каже какво се съдържа в нея! Друга работа е да станеш нещастен, така да се каже да изковеш нещастието със собствените си ръце.   Да си различен от останалите стремящи се към онази дума с незнайно съдържание! Е, ще се наложи да положиш известни усилия, но повярвай, ще си струва! Ще блеснеш сред тълпата! Не се отчайвай де! Само следвай моите съвети!

1. Идеализирай миналото!

Всички гледат на миналото през розови очила, виждайки в него само картини, подслаждащи душата и приятни за очите. Не се подвеждай! Ти можеш повече! Все ще намериш нещо в биографията си, което да те направи нещастен! Иска се само малко усилие!

Припомни си безутешната скръб от последната нещастна любов? А когато те изгониха от предната работа? Не слушай приятелите си, че е щяло да стане и по-лошо, и че тогава даже си си мечтали да се измъкнете от този ад. Затвори се в къщи и не се отделяй от телефона, за да не пропуснеш съдбоносния звън, който може да преобрази живота ти по чудодеен начин.

Живеейки в миналото практически не ти остава никакво време да проявиш дори и най-малък интерес към настоящето. Така може да пътешестваш през живота, без да се опасяваш от случайни и неволни поврати на съдбата, които да ти покажат, че настоящето може да скрие в себе си и нещо утешително, да не говорим пък за някакви позитивни възможности.

2. Не си отговорен за съдбата си! Тя е отговорна за теб!

Фаталната неизбежност! Тогава в миналото аз извърших съдбоносна грешка, а сега в настоящето, аз трябва да нося своя кръст и да се разплащам за греховете.

Нищо подобно!

Приеми го така: аз съм невинна жертва на обстоятелствата и нека само някой посмее да се усъмни, че всички мои нещастия са резултат на съдбоносно стечение на обстоятелства. Или пък да ме посъветва да предприема някакви стъпки, за да облекча съдбата си. Не!

3. “Продължавай в същия дух!”

Решавай проблемите си, както и преди 20 години. Ситуацията се била променила, светът не бил същият! Трябва да си в крак с времето! Бъди гъвкав! „Дрън, дрън!“ Само се стараят да те отдалечат от успеха, който винаги е идвал със старите, изпитани методи за справяне с живота! Съществува само едно-единствено възможно, допустимо, разумно и логично решение, и ако то до този момент не е дало желания резултат, то е само, защото ти не си го пробвал достатъчно активно в живота си. Никога, при никакви условия не се усъмнявай в допускането, че това решение е единственото. Може да става дума само за усъвършенстване на техниките за неговото прилагане.