В последно време масово децата ни се изживяват като геймъри. Трудно е да ги отделите от телефона или таблета. Стоейки пред екраните на  информационните приемници, разрушават трайно зрението си, сдобиват се със свръхтегло, стават мързеливи, не желаят да излизат, не знаят как да се справят, когато имат някакъв проблем. Това е така, защото просто никога не са чували за него в играта, която ги е завладяла тотално.

Когато бях малка излизах навън, често посещавах близката  книжарница, виждах се с децата. Не бях като зомби на информационните технологии. За съжаление моите  деца растат в друго време и явно животът в телефона им харесва. Това явление е масово сред подрастващите. Време е да ги извадим от света на игрите и да ги въведем в другата реалност – книгите.

Ето моите съвети как да накарате децата да четат книги:

  1. Превърнете четенето в забавна игра. Като начало започнете с награда за прочетен разказ. Може да давате точки и когато детето събере определен брой от тях, да получи някаква материална награда. Това състояние бързо ще премине и няма да ви изпразни портмонето, защото навикът за четене се създава доста бързо. Докато се усетите, детето ще изпитва истинско удоволствие от историите, които ще намери в книгите.
  2. Подберете забавна литература, която би се харесала на вашия наследник. За целта проверете какви са интересите му и му предложете подходящото заглавие. Моят съвет е да започнете с нещо по-малко като обем. Има опасност детето да се откаже прекалено бързо, ако види че трябва да чете книга от сорта на Война и мир.
  3. Не крийте телефона на детето. Не му отрязвайте достъпа до компютъра, за да чете книга. Ефектът ще е нулев и ще си осигурите сериозен стрес. Действайте постепенно, леко наивно-настъпателно. Няма да му махнете интереса към информационните технологии, но можете сериозно да намалите времето, в което седи на компютъра и се занимава с малоумни игри.
  4. Оставете детето да избере жанра. Не си налагайте мнението задължително да чете детски романи, ако не са му по вкуса. Ако предпочита да чете фантастика, дайте му шанс да изяви себе си. Може би вашият син или дъщеря е бъдещ автори на фентъзи бестселъри. Може да поиска да чете книга, която би ви изумила. Но, не го спирайте. Ако иска да чете Белия зъб или Мартин Идън, не го спирайте.
  5. Бъдете пример. Ако искате да научите детето си да лети, самите вие трябва да имате крила. С други думи, ако вие обичате да четете, много лесно ще научите и него да го прави. Говорете си в къщи, обсъждайте книги. Няма лошо да прочитате от време на време и някоя детска книга, за да можете да му препоръчате добро четиво.

Това са моите съвети. Ще се радвам да споделите в коментарите как вие се справяте с положението и успявате ли да отделите децата си от компютъра.

За статията:
Как да свалим децата от смартфоните и да ги накараме да четат книги
Заглавие:
Как да свалим децата от смартфоните и да ги накараме да четат книги
Описание:
За съжаление моите деца растат в друго време и явно животът в телефона им харесва. Ето моите съвети как да накарате децата да четат книги...
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: