Мокасините са удобни и практични дамски обувки от мека кожа. Ниската им подметка ги прави незаменими за ежедневно носене. Мокасините са универсални като обувките тип „балерина“. Те са подходящи за градския стил на обличане и му придават колорит и завършеност. Най-известната почитателка на този тип обувки е Гуинет Полтроу. Мокасините са подходящи за пролетта, лятото и есента.

С какво се съчетават мокасините?

Ясно е, че мокасините не отиват на деловия стил на обличане, на строги костюми, поли и панталони. Ако обуете тези обувки за работа, трябва да ги съчетаете с по-лежерни дрехи, като например обикновена права пола или черни прави джинси с риза. Като цяло, тоалетът трябва да е комфортен и ежедневен.

Дамските мокасини са незаменими за стила casual. Успешно се съчетават с класически джинси, с панталон със 7/8 дължина и дори с шорти. За горна част на ансамбъла са подходящи ризи в спортен стил, туники, жилетки и дори сака, които не са строги като кройка и материя. Ако сте почитателка на романтичния стил, обуйте мокасините с мека рокля с десен на цветя.

Дамските обувки от тип мокасини подхождат и на спортния стил, но не и ако дрехите са предназначени за директна тренировка. Интересно е съчетанието на мокасини с плътен клин и дълга тениска – рокля.

Как да изберем цвета на дамските мокасини?

Най-удачен е цветът, който не се набива на очи и е с класически неутрални оттенъци. За пролетта и есента са кафявите, тъмно сините и бежовите мокасини. През лятото се носят по-ярки модели – жълти, червени или зелени.

Черните мокасини са подходящи за дълъг панталон или дълги поли. На открит крак черните и въобще тъмните мокасини, изглеждат грубовато. За летните тоалети не е задължително цветът на комфортните дамски обувки да отговаря на някой от цветовете на дрехите. Тук се съблюдава само дали е по-подходящо да са в ярък или в пастелен тон.

Мокасини и чорапи

Обикновено, тези дамски обувки се обуват на бос крак, но това не винаги е удобно. Ако за лятно време босотата е задължително, то ситуацията не стои така с мокасини, обути в по-хладно време. Има правила и за чорапите, които си подхождат с мокасини. На първо място, тези дамски обувки не допускат спортни чорапи. Чорапите трябва да са тънки и едноцветни. Второто правило е – никакви дълги чорапи с мокасини. Колкото по-къси са, толкова по-добре изглеждат. И щом веднъж сте обули мокасини с чорапи, трябва да се откажете от полата, роклята или 7/8 панталона. Бермудите и шортите също са лош вариант. Чорапите вървят само с дълги джинси.

Връхни дрехи и мокасини

Въпреки, че са подходящи повече за топлите дни, то понякога се налага да обуем мокасините и в по-хладно време. Затова трябва да ги съчетаем и с връхната дреха. Това могат да бъдат леки якета, джинсови и брезентови куртки или тънки сака от текстил или кожа. Допустимо е съвсем късо палтенце с колан, без кожени орнаменти. Мокасините се съчетават много ефектно с пончо, вълнени ризи с дълги ръкави и плетени жилетки.

Разгледай модните за сезона мокасини и стотици модели дамски обувки на http://matstar.bg