Есента е в разгара си и правенето на туршии наред с приготвянето на домашни вина и ракии е част от българския бит, който е съхранен през вековете. Стане ли дума за ядене и пиене, българинът е готов да свърши по-бързо своята работа и да се отдаде на това любимо занимание с приятели. Понякога само мисълта може да е водеща, за да даде стимул дадена работа да бъде свършена, за да се полее след това подобаващо. Лошото идва в случаите, когато някои оставят работата, за да не им пречи на пиенето, което вече е сигнал за задълбочаващ се психологически проблем, свързан предимно с пиенето.

За да има какво да сложим на масата е необходимо първо да го направим. Много е лесно с пари – всеки може да си купи каквото пожелае или да отиде на ресторант, където ще му сервират всичко, както си му е редът. Друго си е обаче човек да си го направим сам. Тогава разбира що е то труд, придобива множество знания за всички процеси, свързани с отглеждането на зеленчуците, готвенето и приготвянето на зимнина и зарзавати, съхранението им и т.н. И най-важното – ще може да се похвали пред своите приятели с домашно приготвена вкусна туршия на по чаша-две или повече ракия.

Редно е да отбележим и един факт, че апетитът идва с яденето, както и пиенето потръгва, ако е добро мезето, в случая туршията. Ето защо е много важно да вложим всички сили и познания, както и много любов при приготвянето на туршията, отдавайки се на едно качествено кулинарно преживяване – приготвянето на зимнина.

Как да приготвим туршия?

За приготвянето на туршия са ни необходими пресни зеленчуци. Подберете добре узрели и свежи камби, карфиол, червени чушки, моркови, малки зелени доматчета, прясна зелка, целина… Не се шашкайте, не са Ви необходими всички тези зеленчуци накуп, а само тези, които обичате да похапвате и бихте сложили в туршията. Някои хора обожават зелените доматчета, а други ги ненавиждат като мен. Въпрос на вкус и предпочитания е какви зеленчуци ще използвате за приготвянето на туршията. Важното е те да бъдат качествени, а не да вземете при пазаруването от най-евтините и намалени, поради застояване стоки от пазара. Но все пак всичко си е и до джоба на всяко едно отделно домакинство, та не се притеснявайте и да не закупите най-хубавите зеленчуци – туршията и с тях ще се получи хубава. Та нали вие я правите…

Изплакнете обилно със студена вода всички зеленчуци, след което ги почистете добре. Морковите остържете внимателно с нож, след което нарежете на кръгчета, а по-големите – на полукръгчета. Камбите и чушките почистете от дръжки и семки, след което ги нарежете на малки ивички. Зелето почистете от корена и най-външните листа, след което го нарежете на много ситно, за да не е натрапчиво. Почистете доматчетата и ги нарежете на две, на четири или използвайте цели в туршията. Карфиолът (цветното зеле) накъсайте на малки розички. Целината (керевизът) нарежете на ситно.

Количеството и вида на използваните зеленчуци зависи изцяло от вашия вкус и предпочитания, затова експериментирайте. След като сте измили, почистили и нарязали избраните от Вас зеленчуци, ги смесете в голям съд и разбъркайте, за да се разпределят равномерно. Пригответе марината от равни части захар и сол (примерно по 1 чаена чаша), добавете малко повече оцет, още толкова вода и съвсем малко олио. Сварете разбърквайки тази смес до разтваряне на захарта и солта, след което залейте с нея нарязаните зеленчуци. Разбъркайте добре и оставете покрити зеленчуците за една нощ, за да се мариноват.

На другият ден пригответе бурканите, които ще използвате като предварително ги измиете добре и подсушите, както и се сдобийте с нови капачки за тях. Напълнете бурканите плътно с маринованите зеленчуци, като използвате лъжица за целта и преди да ги затворите във всеки един поотделно може да добавите по няколко зърна черен пипер, 1 дафинов лист, ситно нарязан магданоз и/или копър, скилидка чесън по желание. Затворете плътно бурканите и ги сварете (стерилизирайте) за кратко (5-10 минути), колкото да се запечатат добре. След като изстинат ги приберете на тъмно и хладно място за съхранение.

Не е нужно да чакате, а може веднага да отваряте буркан с туршия, стига да сте се подсигурили и с хубава домашна ракия, която сте охладили предварително. Зимата понякога е дълга, затова подгответе достатъчно от любимата си туршия и с чаша питие с любим до себе си, стоплете душите и сърцата си.