Може да не е очевидно за вас, но животът ви е значително повлиян от един продукт, който най-вероятно досега сте пропускали да забележите: термошлауха. Термопластичните тръби са от мек, гъвкав материал и се използват в широк спектър при различни продукти, машини, а дори и в бита. Употребата им варира от уплътняване срещу въздействието на влага и прах на кабелни снадки и други чувствителни електронни уреди, защитата на кабели и накрайници от разяждащи химикали и достига до простото организиране на външния вид на кабелите на дадено устройство. Шлаухът е като универсален играч или полезно резервно решение за всякакви проблеми – този продукт върши дребни неща, които обаче са неразделна част от успешната работа. Тези тръбички имат своя собствена уникална история на произход.

През 1952 г., в лаборатория на Станфордския изследователски институт, неизвестният тогава инженер-химик със специализация в областта на радиацията Paul Cook усилено разработва технология, която ще промени живота му, както и този на много други хора. Той винаги е работил с вярата, че начинът, по който ще се развие успешно, е да намери конкретна ниша, в която да направи нещо перфектно. За тази цел той се посвещава на изучаването на метода, чрез който йонизиращи лъчения могат да променят начина, по който реагира на топлина пластмасата, а също и как тя може да бъде оформяна и манипулирана чрез тях.

Този процес не е бил напълно овладян до момента, в който технологията е напреднала достатъчно, така че тези лъчения да могат безопасно да бъдат впрегнати и овладяни с помощта на електроннолъчеви генератори, когато Cook вече е бил в състояние да създаде своя собствена фирма. След като тези технологии излизат на пазара, той веднага основава Raychem (съкратено от “Радиационна химия” ) Industries и започва производството на първото поколение термосвиваеми тръби. Продуктът има такава широка приложимост, че стартира изключително бързо и съвсем скоро след това намира приложение във всяка индустрия, при която се изисква електрическа изолация.

Днес съществуват много различни производители и още повече на брой начини да бъде използван шлаухът. Почти всяка фирма за електроника по света прилага термосвиваемите тръби в своите продукти. Те биват употребявани и в много форми на транспорта – от леки и товарни автомобили до самолети, метро и подводници. Те се намират и на краищата на връзките на обувките ви, а дори изолират и трансатлантическия газопровод.

Шлаухът може да бъде произвеждан във всякакви цветове и размери. Дебелината на стените му също варира. Производителите днес могат да предоставят на клиентите си огромно разнообразие от видове и цени. Този продукт може да е ваш незаменим помощник във всяко любителско и професионално начинание.

Изглежда странно, като си го помислим, но съвременният свят работи благодарение на термосвиваемите тръбички. От своето скромно начало в лабораторията в Станфорд, през бързото му възнесение през 50-те и 60-те години, та чак до сегашната му вездесъщност продуктът на Paul Cook е едно от основните изобретения, от които зависим днес. Дори повече отколкото би могъл самият инженер-химик да си представи. Това е още едно свидетелство за силата на малките неща и за способността на един човек да окаже влияние върху целия свят, който го заобикаля.