Кларинетът е затворен тръбен инструмент и основното му предназначение е подобно на другите дървени инструменти. Той има мундщук и клавиши за разлика от флейтата (инструмент с отворени тръби) и е по-малък по размер от обоя (затворен тръбен инструмент). Обоят използва двоен ред клавиши, докато кларинетът използва само единичен. Има огромно разнообразие в семейството на кларинетите.

Можете да избирате от басов до контрабасов кларинет, от рядкото пиколо до обикновеното сопрано. За по-голяма лекота ще използваме  първо сопраното (B ♭), тъй като то остава най-широко използваното.

Първо хванете кларинета в ръце. Ако това е вашият първи път, правилният начин да задържите мундщука и тялото е, както следва. Прокарайте долната си устна малко над долните си зъби. Поставете мундщука над долната устна. В мундщука не трябва да се удря, погрижете се за това. Оставете го да лежи върху долната устна, просто докоснете долните зъби. Тъй като вие сте начинаещ, за начало се опитайте само с долната устна. Дръжте горната си устна на място и докоснете горната част на мундщука с най-горната част от зъбите.

Когато опрете мундщука до устните си, затворете устата си. Мундщука следва да е само на сантиметър в устата. Кларинетът е добре да бъде на четиридесет и пет градуса спрямо вас, а вие трябва да сте изправени и стегнати. Когато засвирите с инструмента, уверете се, че не издувате бузите си. Дръжте ги, колкото е възможно по-прибрани и духайте в мундщука. Свирете по този начин известно време, за да свикнете с мундщука и да можете да го направите правилно.

Учене на първите ви тонове

  1. C – За да изсвирите нотата C, трябва да задържите или да покриете по-скоро първите три отвора на кларинета от мундщука. Те трябва да бъдат покрити с пръстите на лявата ръка. Първата дупка в долната част на кларинета е покрита с палеца на лявата ръка.
  2. D – D-нотата се свири с един пръст по-малко от С. Вдигнете втория пръст от третия отвор от мундщука нагоре, когато свирите C и получавате D. Палецът остава на едно и също място.
  3. Е – Е-нота е цял тон над D и два цели тона над C. Можете да използвате само показалец за това. Задръжте първата дупка от мундщука, с палеца на същото място и ще получите нота ЕИзточник: https://musicshopbg.com/
За статията:
Как се свири на кларинет?
Заглавие:
Как се свири на кларинет?
Описание:
Кларинетът е затворен тръбен инструмент и основното му предназначение е подобно на другите дървени инструменти. Учене на първите ви тонове...
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: