Рибеното масло, независимо дали си го набавяте като похапвате мазна риба или пък под формата на хранителни добавки, е изключително полезно за здравето на човека, а ползите от него са неизброими.

Като цяло, рибеното масло дължи силата си на съдържащите се в него омега-3 мастни киселини, които са много ценни за човешкото тяло, но то само не може да си ги произведе. Единствения начин да си ги набавите е чрез храната и съответно – чрез хранителните добавки.

Ползите от рибеното масло:

Рибеното масло и сърдечно-съдовата система

Рибеното масло оказва изключително голямо влияние върху здравето на сърдечно-съдовата система.

Счита се, че тайната на неговата сила е богатото съдържание на омега-3 мастни киселини, които имат способността да помогнат на кръвоносните съдове да се избавят от холестерола.

Освен това, рибеното масло помага на кръвоносните съдове да станат по-здрави, по-еластични и понижава кръвното налягане.

Рибеното масло и здравето на костите

Проучвания на специалисти показват, че продължителният прием на рибено масло като хранителна добавка или с храната може да помогне за увеличаване на костната плътност и съответно за постигане на по-голяма здравина на костите.

Това прави рибеното масло особено полезно за жени и мъже, които навлизат в менопауза и съответно в андропауза, тъй като в тази възраст костите на хората нормално стават по-крехки и чупливи.

Рибеното масло и нервната система

Рибеното масло оказва много силен положителен ефект върху нервната система на човека. Специалисти считат, че много от проблемите на хората с нервите в наши дни са резултат от небалансираното хранене и недостатъчният прием на омега-3 мастни киселини.

Специалисти считат, че в редица случаи на депресия проблемът се дължи именно на липсата на омега-3 и състоянието може да се подобри значително при прием на рибено масло като хранителна добавка или при консумацията на мазни видове риба.

Диетолози казват, че в моменти на стрес ние, хората, сме склонни да посягаме към храни, които съдържат много голямо количество въглехидрати, а вместо това можем да станем по-спокойни и да се избавим от стреса с помощта на рибено масло.

Рибеното масло при женски проблеми

Рибеното масло е пръв приятел на жените в много отношение. На първо място трябва да поставим това, че то помага за протичане на бременността по-леко и безпроблемно.

Ако си мислите, че от него може да има странични ефекти, помислете си, че все пак то се набавя от морската храна, така че това няма как да бъде застраши здравето ви по какъвто и да било начин.

Рибеното масло ще ви помогне да избегнете някои типични за бременността проблеми като свръх чувствителност и болки в гърдите. Счита се, че рибеното масло показва положителни ефекти и при жени с болезнена менструация.

Рибеното масло и кожата

Рибеното масло, заедно с всички свои други ползи, оказва изключително благоприятен ефект върху кожата. Тя става много по-здрава, еластична и свежа, а благодарените на омега-3 успява да задържи необходимата влага.

Така само след няколко дни, в които пиете хранителни добавки или ядете мазна риба, вие ще се почувствате много по-млади свежи и ободрени.

Ако имате някои специфични здравословни проблеми, специалистите съветват да се консултирате с вашия личен лекар за да се уверите, че няма никакъв проблем от това да приемате рибено масло като хранителна добавка или пък да консумирате много богата на рибено масло храна.

Препоръчва се да се консултирате с лекар ако страдате от диабет, болести на щитовидната жлеза или черния дроб, както и някои състояния свързани с панкреаса.