Всяка отделна стая в едно жилище има собствен характер и предназначение. Пердетата и завесите са най-привлекателните украси от интериора, които подчертават визията и стила им. Спалнята е интимното ви пространство за лично спокойствие и отдих, затова как ще „облечете“ прозорците в тази стая е много важно.

Стилът избран при цялостното интериорно обзавеждане диктува правилата за селектирането на всеки отделен детайл. В зависимост от вкуса и стила, моделите се променят от тежки и плътни, натруфени завеси до тънки и полупрозрачни пердета от органза и тюл, както и новите много популярни панел завеси тип японска стена. Изключително голямо разнообразие от материи с богати и живи цветове. Особено популярни напоследък са тези с лазерно изрязани отвори в плата под различни геометрични форми и традиционни ориенталски мотиви както и тези с инкрустации от скъпоценни камъни изобразяващи пеперуди, кръгове, квадрати и др.

За максимизиране на желаното чувство за уют в спалнята, старайте се да постигнете сполучлива комбинация в цветовете при декорирането. Пердетата, които ще предпочетете трябва да се сливат с обстановката или напълно да контрастират на цвета на стените и да изпъкват на фона на всичко останало. В днешно време доста модерни са пъстрите завеси, които придават раздвиженост на интериора, допълвайки индивидуалната жизненост на хората, които ги предпочитат.

Завесите могат да преобразят облика на стаята. Те са чудесен вариант за коригиране на някои от нейните недостатъци. Не забравяйте, че за спални стаи с по-малки размери винаги подхождат по-светли тонове, по-семпли текстури. Докато за по-просторните стаи може да вземете завеси ушити от шарен плат с десени, за малките по площ, предпочитайте изчистените модели или вертикални раета за подсилване усещането за повече простор и височина. Огромна грешка, допускана много често от повечето хора е използването на прекалено драпирани и обемни завеси за спални с малки размери, а ефектът е стая изглеждаща още по-тясна и претрупана.

Японските панелни завеси, известните още като „японска стена“  добре подхождат на обширните спални. Предимството на подобен тип завеси е, че са чудесна алтернатива за преграждане на две отделни помещения по между им или отделяне на част от стаята в отделен кът който не желаем да се вижда от чуждите и любопитни погледи на гостите, както и за преграда на гардеробна например. Затова крайният избор трябва да е прецизен и точен сред всичките предлагани страхотни модели на пазара на пердета и завеси тип японска стена.

Спалнята е помещение предназначено за спокойствие и комфортен сън. Стая насърчаваща пълноценна почивка, а завесите са перфектното средство за изолиране на прекомерната слънчева светлина и любопитните съседи, които биха попречили на уединението ви. Ако желанието ви е да ограничите светлината, която може да наруши съня ви, по-плътните завеси са точно за вас. Може да ги комбинирате с леките полупрозрачни пердета, които пък ще пропускат слънчевите лъчи през деня. По-ефирните и леки материи предпочитайте, ако спалнята не е с южно или източно изложение. Това ще позволи на стаята да изглежда по-просторна и свежа, докато обратния вариант ще внесе подтискаща атмосфера.

Пердетата за спалнята имат същото значение както диванът за всекидневната. Без тях стаята изглежда странна и незавършена. Така че търсете, огледайте се, за да намерите пердетата и завесите, от които няма да може да откъснете очи и ще сте удовлетрворени от стойностната покупка.