Когато един зъб умре, той най-често започва да става все по-безчувствен на допир, докато не загуби съвсем своята сетивност. В някои случаи, обаче, ситуацията би могла да се развие по съвсем друг начин.

Мъртвият зъб може да развие нискостепенна инфекция около върха на корена (хроничен апикален пародонтит), която често от своя  страна се превръща в остра инфекция, най-вече в случай, че не е била правилно дренирана или излекувана.

Инфекцията около върха на корена на зъба е типична хронична възпалителна реакция, която носи всички белези на такава. Обикновено, мястото става чувствително, подува се, заобля се и притокът на кръв се засилва значително.

Защо се получава гранулом на зъба

Въпреки че понякога липсват симптоми, като цяло вероятността за спонтанно излекуване е почти нулева, тъй като мъртвият зъб се превръща в постоянен източник на инфекцията.

Тъканта на всеки гранулом продължава да расте около върха на корена и околната кост постепенно се разгражда, което от своя страна отваря място за нарастване на още повече гранулационна тъкан. Ако се остави да продължи, това може да доведе до образуване на киста.

Грануломът обикновено ще остане ограничен до костта, но в посока към венците може да доведе до образуване на повърхностен гноен абцес. Ако при подобно положение не се вземат мерки и не се лекува (вижте лечение на гранулом при Churlinov.bg), инфекцията може да засегне целия организъм.

Тъй като за организма е приоритет да изхвърли цялата тази мръсотия, понякога се образуват каналчета в посока от кистата към повърхността на венеца, от където тялото се опитва да изхвърли навън натрупаната гной.

Как се лекува и какво може да се направи

Обикновено, качествен оздравителен процес може да се постигне само с отстраняване на мъртвия зъб, с адекватно ендодонтско лечение (лечение на кореновия канал на зъба) ако има шанс той да се спаси или отстраняване на кореновия връх на зъба (апикектомия).

Всичко това зависи от състоянието на зъба и размера на инфекцията. Понякога зъболекарите склонни да полагат изключително големи усилия за спасяване на зъба, дори и ако той има хронична инфекция.

Ако се прецени, че тя не е опасна, а зъбът има шанс да бъде излекуван и отново да е функционален и да служи на човека при хранене, вероятността да бъде този зъб спасен не е малка.

За статията:
Какво е гранулом на зъба
Заглавие:
Какво е гранулом на зъба
Описание:
Защо се получава гранулом на зъба? Когато един зъб умре, той най-често започва да става все по-безчувствен на допир, докато не загуби съвсем своята сетивност.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: