Смяната на името е решение, което всеки взима сам. Със сигурност ще попаднете на хора, които абсолютно отричат това, както и на такива, за които процедурата е напълно нормална. Какво обаче трябва да знаете, както и с какво е редно да се съобразите, ще научите от написаното по – долу. Ще се постараем да ви посочим възможно най-точна, ясна и конкретна информация, така че да не изпадате в недоумение, когато дойде ред на това да си сменяте името.

Какви ситуации съществуват при смяна на името и какво трябва да знаете за всяка от тях

За огромно съжаление много от семействата у нас нямат възможността да имат свое собствено дете. Това е една от основните причини те да преминат към осиновяването на чуждо такова. Право на новите родители е да променят името на детето, стига да пожелаят. Това, както и сами можете да предположите, е възможно единствено с намесата на съда.

Когато детето обаче е навършило 14 години, то самата промяна няма как да бъде осъществена, без неговото изрично съгласие. От бъдещите родители се изисква да разговарят с него, да споделят собствените си възгледи по въпроса и в случай, че детето им се съгласи, то могат да преминат към смяната на името.

Съществуват обаче две хипотези при промяна на бащино и фамилно име, свързани с пълно и непълно осиновяване. Ако осиновяването е пълно, то следва презимето и фамилията на детето да се променят според името на самия осиновител. В случай, че осиновяването обаче бъде непълно, то презимето и фамилията се променят с решение от съда или ако детето даде своето съгласие, стига да е навършило 14 години.

В общи линии процедурата не е чак толкова простичка, колкото вероятно ви се струва на първо четене. Много е вероятно да се наложи да се възползвате от услугите на професионален юрист с изключително богат опит. Разбира се, можете да попаднете на такъв, ако посетите адвокатската кантора SBKLaw.bg. Сигурни сме, че тарифите на услугите и компетенциите на юристите ще отговорят подобаващо на вашите лични изисквания и  очаквания.

Сега нека разгледаме още една ситуация, свързана със сключването на граждански брак. В него момент всяка от страните има правото както да промени, така и да запази името си. Общоприето е жените да приемат имената на половинките си, а не обратното. Счита се, че по този начин мъжът продължава семейния род, което е било едно от най-важните неща за най-възрастните членове във всяко семейство още от преди стотици години назад.

Жените имат възможност не само да променят името си, но и да запазят фамилното си име, като добавят това на съпруга. Това е възможно да се случи при съставянето самия акт за сключване на граждански брак. В него съпрузите задължително описват някой от вариантите, за които ви споменахме.

Съществуват и много други случаи, в които хората решават да променят своите имена, поради ред причини. Ние ще спрем до тук, защото смятаме, че всяка допълнителна информация би могла да ви повлияе объркващо. Не забравяйте обаче да се допитате до адвокат, в случай че имате някакви неизяснени неща.

За статията:
Какво трябва да знаем при смяна на името
Заглавие:
Какво трябва да знаем при смяна на името
Описание:
Смяната на името е решение, което всеки взима сам. Какви ситуации съществуват при смяна на името и какво трябва да знаете за всяка от тях.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: